Krajem kolovoza, u Koprivničkom Ivancu, u poslovnoj zoni k.o. Koprivnički Ivanec održano je 21. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje orača je organizirala Udruga orača Koprivničko-križevačke županije, a suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je kao i svake godine Koprivničko-križevačka županija, zatim općina Koprivnički Ivanec kao domaćin te Ministarstvo poljoprivrede. Partner ovogodišnjeg natjecanja bila je tvrtka Podravka d.d.

Natjecanje je otvorio župan Darko Koren, a uz njega podršku natjecateljima pružili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak sa suradnicima, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, članica Uprave tvrtke Podravka d.d. Ljiljana Šapina i direktor Sektora poljoprivrede Dalibor Kezele, dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata – Koren, predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni te ostali članovi Udruge, članovi Županijske skupštine, predstavnici sponzora i brojni posjetitelji.

Ukupno je ove godine na natjecanju sudjelovalo 13 orača u tri kategorije, 6 u kategoriji premetnjaka, 5 u kategoriji ravnjaka i 2 u kategoriji „old-timera“.

Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Josip Martinović iz Štaglinca
  2. Tomislav Nemec iz Kamešnice
  3. Josip Pantelić iz Ferdinandovca,

a natjecali su se i Josip Stankir, Igor Jakopović te Mateo Stanešić.

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice
  • Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice,

a sudjelovali su Kristijan Sučić i Marijan Stanešić.

Natjecatelji sa sponzorima uzvanicima gostima i sudcima

Već četvrtu godinu za redom na natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije sudjeluju i „olt-timeri“. Ove godine prvo mjesto osvojio je Mateo Rac iz Križevaca, a drugoplasirani je Blaž Tomijek iz Križevačkog Ivanca.

Najbolji orači Saša Višak i Josip Martinović

Ovo je natjecanje bilo spoj mladosti i iskustva: najmlađem natjecatelju tek je 18 godina, a najstariji natjecatelj ima 65 godina. Već iskusnim natjecateljima oračima pridružili su se i natjecatelji koji su ove godine po prvi puta pokazali vještinu natjecateljskog oranja.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja iskusni su i uspješni orači Koprivničko-križevačke županije. Saša Višak je kao najbolji orač u Republici Hrvatskoj u kategoriji plug ravnjak tri puta predstavljao našu domovinu na svjetskim natjecanjima u oranju (2016. godine u Engleskoj, 2017. godine u Keniji te 2019. u Americi), a ove će godine kao prošlogodišnji pobjednik na državnom natjecanju u oranju koje je održano u Prelogu, predstavljati Republiku Hrvatsku na 68. svjetskom natjecanju u oranju u Latviji koje će se održati 13. i 14. listopada.

Josip Martinović počeo se natjecati u oranju još kao maloljetni učenik. Ovo mu je šesta po redu pobjeda na županijskim natjecanjima u kategoriji plug premetnjak. Josip Martinović predstavljat će našu Županiju na 19. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Istarskoj županiji 29. i 30. rujna, u Poreču. S Josipom u Poreč putuje i Matija Konjačić iz Marinovca, drugoplasirani natjecatelj u kategoriji plug ravnjak (jer prvoplasirani Saša Višak sudjeluje na svjetskom natjecanju). Matija je najmlađi ovogodišnji natjecatelj na županijskom natjecanju i učenik je Srednje gospodarske škole u Križevcima, a „poljoprivreda mu je u krvi“.

Izvor fotografija: Koprivničko-križevačka županija, Članovi Udruge orača Koprivničko-križevačke županije i Tatjana Martinović

Prethodni članakMikroorganizmi kao ključni saveznici  u prilagodbi klimatskim promjenama u poljoprivredi
Sljedeći članakZapočeo 5. CROSPIRIT – međunarodno ocjenjivanje rakija, likera i ginova
mr. sc. Tatjana Martinović, dipl. ing. agr.
Zaposlena u Savjetodavnoj službi na radnom mjestu više koordinatorice za ratarstvo s mjestom rada u Koprivnici. Rođena u Bjelovaru, a srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru gdje je i magistrirala 2011. godine. Rođena je 1966. godine u Bjelovaru. Srednju školu matematičko - informatičkog smjera završila je u Koprivnici 1984. godine. Diplomirala je 1989. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na ratarskom smjeru, obranivši temu diplomskog rada naslova: “Izbor sorte i gnojidba uljane repice za područje Đelekovca”. Poslijediplomski studij na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje Biotehničkih znanosti, znanstveno polje Agronomija, znanstvena grana Genetika) završava 2011. godine obranivši magistarski rad naslova: “Agronomska svojstva kultivara virdžinijskog duhana kod različite opskrbljenosti tla dušikom” izrađen pod vodstvom prof. dr. sc. Vinka Kozumplika. Od 1989. godine radi u "Podravki" d.d. prehrambenoj industriji u Koprivnici, na poslovima glavnog tehnologa-istraživača u cjelini Istraživanja i razvoj - Razvoj poljoprivrede, na pokušalištu “Danica”. Tijekom devet godina radi na ispitivanju adaptabilnosti kultivara povrća namijenjenog industrijskoj preradi, na agro-okolišne uvjete sjeverozapadne Hrvatske. Od 1998. godine zaposlena je u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu na poslovima savjetnika za ratarstvo, u Područnom odsjeku Koprivničko-križevačke županije (danas Savjetodavna služba). Certificirani je sudac za natjecateljsko oranje, te je sudjelovala u organizaciji 59. svjetskog natjecanja u oranju u Biogradu na Moru 2012. godine. Suradnica je u Gospodarskom listu i Mljekarskom listu, kao i u lokalnom tisku.