Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sudjelovat će na Svečanosti obilježavanja prestanka ugovaranja IPARD projekta

12. prosinca (petak) 2014. u 10:00 sati

Hotel International

Miramarska 24, Zagreb

 

Na svečanost su pozvani članovi Odbora za praćenje IPARD programa, neki od korisnika programa, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Lokalnih akcijskih grupa, te ostalih institucija koje su bile uključene u provedbu ovog pretpristupnog programa.

Okupljenima će se obratiti Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, pomoćnica ministra Davorka Hajduković te ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Pezo. Na svečanosti će biti prezentirana i pozitivna iskustva nekih od korisnika programa, koji su svoja ulaganja financirali upravo sredstvima IPARD-a.

IPARD program započeo je s provedbom 2010. godine kada je raspisan prvi natječaj, a do studenog ove godine raspisan je ukupno 21 natječaj za sve mjere. Na njih je pristiglo 1.338 prijava. Od toga je ugovoreno 798 projekata za koje je tražena potpora od gotovo 1.3 milijarde kuna.

Do 5. prosinca ove godine dovršena su 304 projekta za koje je isplaćeno ukupno 435 milijuna kuna potpore. Ostali projekti moraju biti dovršeni, odnosno za njih isplaćena potpora, najkasnije do 31.prosinca 2016. godine.

IPARD program, osim unaprjeđenja poljoprivrede i prerađivačke industrije, ali i života u ruralnim područjima uopće, poslužio je kao odlična priprema administracije, ali i potencijalnih korisnika na provedbu daleko izdašnijeg Programa ruralnog razvoja, u sklopu kojega do 2020. godine imamo na raspolaganju gotovo 2.4 milijarde EUR-a sredstava, koja mogu biti utrošena na financiranje ulaganja u sklopu neke od 16 mjera predviđenih Programom.

Prethodni članakPromotivni materijali o značaju i ulozi ekološke poljoprivrede u EU
Sljedeći članakRiblji brudet
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.