Ministar Tomislav Tolušić otvorio je danas, 6. travnja 2017. godine u Zagrebu radionicu o sprečavanju nepravilnosti u korištenju EU fondova koju vodi g. Peter Baader savjetnik Europske komisije za borbu protiv nepravilnosti i prijevara.

 

Svrha radionice je sprječavanje i otkrivanje prijevara i nepravilnosti u provedbi Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a namijenjena je djelatnicima institucija koje rade s fondovima EU za poljoprivredu (djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva financija, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, djelatnicima, Službe za akreditaciju Agencije za plaćanja u poljoprivredi i potvrđivanje provedbe programa potpore u ribarstvu, Službe za suzbijanje nepravilnosti i prijevara (koja ima ulogu koordinatora unutar AFCOS sustava i djeluje kao glavna kontakt točka Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), te predstavnicima Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA). 


Na radionici je bilo govora o upravljanju nepravilnostima u korištenju Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te prevenciji i otkrivanju prijevara, uključujući i procjenu rizika i  umjetnom stvaranju uvjeta financiranja, unakrsnoj provjeri međusobno povezanih društava te sukobu interesa. Jedan od ciljeva radionice je i umrežavanje stručnjaka u okviru sektora poljoprivrede i razmjena njihovih vrijednih iskustava u svjedočenju i suzbijanju prijevara, a sudionici su imali priliku unaprijediti metode u izradi analize rizika kod prijevara, ali i razviti učinkovite politike smanjenja samih rizika prijevara i njihovih posljedica.

 

Edukacija na temu nepravilnosti i prijevara važna je kao preventivna mjera zaštite financijskih interesa Republike Hrvatske i Europske Unije te promicanja i suzbijanja nepravilnosti i prijevara, uz kontinuirano poboljšanje operativnih aktivnosti na svim razinama upravljanja nepravilnostima u korištenju EU fondova.

 

Mi smo najmlađa članica EU i imamo najmanje iskustva u detektiranju prijevara u korištenju EU fondova. Svi vi koji ste došli na radionicu godinama se pripremate i educirate za posao koji nije ni jednostavan ni lak, a to je identificiranje i otklanjanje nepravilnosti. Danas imate izvrsnu priliku nadograditi već stečeno znanje i učiti na primjerima iz prakse. Radite svoj posao pošteno i pažljivo! Na svakome od nas je odgovornost transparentnog i poštenog trošenja zajedničkog novca i svatko mora dati svoj doprinos. Moja osnovna misija kao ministra poljoprivrede je zaustavljanje svakog oblika nepravilnosti u dodjeli potpora.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić na otvaranju radionice.

Prethodni članakKako iskorijeniti peruniku u vrtu?
Sljedeći članakKakav je postupak proizvodnje poluslatkog vina žutog muškata?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.