Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u dvodnevnom je službenom posjetu Državi Izraelu danas, 11. i sutra, 12. rujna 2017. godine.

 

Za vrijeme boravka u Izraelu susrest će se s izraelskim ministrom poljoprivrede g. Uri Ariel s kojim će razgovarati o suradnji u području poljoprivrede i razmijeniti iskustva u području navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

 

Ministar Tolušić susrest će se i s drugim ministrima poljoprivrede i gospodarstva u okviru sajma WATEC 2017. koji se održava u Tel Avivu, a koji okuplja stručnjake i tvrtke iz područja navodnjavanja, vodoopskrbe i odvodnje kao i one koje se bave sustavima pročišćavanja voda i upravljanjem okolinom u odnosu na raspoložive resurse. U okviru posjeta predviđen je obilazak izraelskih tvrtki s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji i primjeni sustava za navodnjavanje te institucija zaduženih za razvoj i praćenje poljoprivredne proizvodnje i upravljanje vodnim resursima.

 

„Izrael je od pustinje napravio plodne poljoprivredne površine i danas na milijun hektara proizvodi većinu hrane za svoje potrebe. Od toga je pola milijuna hektara navodnjavano. Moderna poljoprivredna proizvodnja u Izraelu rezultat je uske suradnje između znanstvenika, poljoprivrednika i industrije vezane uz poljoprivredu. Zajedno su razvili i primijenili sofisticirane metode navodnjavanja i agromehaničku opremu. Trebamo učiti iz njihovog primjera i primijeniti ta iskustva u našim uvjetima poljoprivredne proizvodnje, jer nema razloga da sa jednakom količinom poljoprivrednih površina kao Izrael, Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo.“izjavio je ministar Tomislav Tolušić prije odlaska u Izrael.

Prethodni članakKome se obratiti nakon izgubljene parnice?
Sljedeći članakKakv je procedura u Hrvatskoj oko nabave i uzgoja sjemena maka?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.