Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna. Program je usvojen na današnjoj sjednici Vlade. Korisnik potpore je proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika za površine na kojima proizvodi mandarine i klementine i koje su upisane u ARKOD sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD.

Na urod mandarina utječu agrotehničke mjere, klimatske prilike i štetni organizmi (nametnici, bolesti). Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje. Zato je cilj ove potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe te potaknuti provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana, što uzrokuju dodatne troškove u proizvodnji. Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje Sredozemne voćne muhe s ciljem iskorjenjivanja ovoga štetnika.

Izjava potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića:„Sredozemna voćna muha čini velike gospodarske štete proizvođačima mandarina u dolini Neretve, ali i na dubrovačkom obalnom području, na Hvaru, Korčuli, Lastovu i Visu. Zbog toga su troškovi proizvodnje visoki što utječe na održivost i poslovanje proizvođača. Korisnici potpore iz ovog Programa su obvezni tijekom njegove provedbe pridržavati se svih mjera propisanih Naredbom i Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe. Izuzetno je važno spriječiti daljnje širenje ovog nametnika i očuvati proizvodnju mandarina. Naše stručne službe su na terenu i u svakom trenutku mogu pomoći savjetom proizvođačima mandarina. Besplatnim, naravno“.

Proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske zauzima vrlo važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj gdje se na površinama od oko 2.000 ha najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine otpada 95 % od ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona.

Prethodni članakGdje nabaviti essiac čaj?
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 615
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.