Ministarstvo poljoprivrede provodi šest vrsta inspekcija, to su: veterinarska, poljoprivredna, fitosanitarna, ribarska, šumarska i lovna inspekcija. Inspekcijski nadzori se provode planski, prema analizi rizika ali i po prijavama građana koje Ministarstvo zaprimi. Više od polovice svih zaposlenika Ministarstva poljoprivrede čine inspektori, a u prošloj su godini naši inspektori ukupno obavili gotovo 50.000  inspekcijskih nadzora.

 

 • Veterinarska inspekcija provjeravala je zdravstvenu ispravnost, higijenu i sigurnost hrane (na razini primarne proizvodnje) i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla: od farmi i proizvodnje mesa preko prerade mesa do maloprodaje. Veterinarska inspekcija kontrolira i zdravlje životinja, promet životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla i nusproizvodima od prerade mesa, kao i reprodukciju te označavanje životinja. Veterinarska inspekcija u 2017. godini obavila je 14.468 inspekcijskih nadzora, donijela je 5.023 rješenja za otklanjanje raznih nepravilnosti, podnijela 757 optužnih prijedloga te 6 kaznenih prijava. Na 7 graničnih veterinarskih postaja provedeni su pregledi pri unosu na područje Europske unije za: 319 pošiljaka živih životinja, 6.401 pošiljku proizvoda životinjskog podrijetla,  više od 5000 pošiljaka hrane za životinje neživotinjskog podrijetla,obavila preko 800 inspekcijskih pregleda radi zaštite dobrobiti životinja tijekom prijevoza. Inspekcija zabranila unos na područje Europske unije 26 pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla i 4 pošiljke živih životinja.

   

 • Poljoprivredna inspekcija izvršila je više od 17.000 inspekcijskih nadzora u 2017. godini. Provjeravali smo možebitnu prisutnost GMO, a uzorkovan je i sjemenski materijal sjemena stavljenog na tržište RH.  Proveden je nadzor kakvoće i označavanja NPK mineralnih gnojiva kod proizvođača, uvoznika i u prometu kao i sredstava za zaštitu bilja i pravilne primjene istih. Merkantilni kukuruz testiran je na prisutnost mikotoksina, a salate, špinat i luk na prisutnost nitrata. Inspekcije su provele i monitoring ostataka pesticida u hrani te ekološku proizvodnju. Kontrolirali su se i korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta, korisnici potpora i korisnici mjera uređenja tržišta poljoprivrednih kao i pčelari, vinogradari te uvoznici vina i jakih alkoholnih pića. Iz područja hrane, kontrolirani su standardi voća i povrća, obavljeni su nadzori trgovaca voćem i povrćem, pekari, uzorkovano je meso, jaja, šunka, jestivo ulje, maslinovo ulje i masti, med, mineralne, izvorske i stolne vode, proizvodi zaštićenih oznaka, mlijeko, mliječni proizvodi i sir, tjestenina, pureće i pileće meso u posebnom nadzoru, ostali mesni proizvodi i prerađevine, voćni sokovi. Doneseno je 1.747 prvostupanjskih rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti. Inspektori su podnijeli 649 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima i 52 prekršajna naloga.

   

 • Zadaća fitosanitarne inspekcije je sprječavanje unošenja i širenja organizama štetnih za bilje. U 2017. je obavljeno više od 12.000 pregleda iz područja biljnog zdravstva, a nadzor se provodio tijekom proizvodnje bilja, pri uvozu bilja, njegovu premještanju na zajedničkom tržištu Europske unije, kao i pri izvozu bilja. Kad se tijekom pregleda bilja ili laboratorijskom analizom otkrila zaraza štetnim organizmom ili utvrdilo neudovoljavanje fitosanitarnim zahtjevima, inspektori su naredili preventivne mjere poput suzbijanja štetnih organizama, zabrane uvoza i vraćanja pošiljaka u zemlju izvoznicu, a nerijetko i uništavanja zaraženoga bilja.
 • Uzeto je 1.276 uzoraka za laboratorijsku analizu, od čega je u 235 uzoraka utvrđena zaraza štetnim organizmima (npr. zlatna žutica vinove loze, azijska strizibuba, crvena palmina pipa, krumpirove cistolike nematode). Na graničnim prijelazima RH prekontrolirano je oko 1.200 pošiljaka voća i povrća, a nesukladnost s tržišnim standardima utvrđena je u 103 slučaja.

   

 • Ribarska inspekcija izvršila je tijekom 2017. godine više od 3.000 inspekcijskih nadzora pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju rekreacijski, sportski i gospodarski ribolov na moru i na slatkim vodama. Provedene su kontrole iskrcajnih mjesta, prve prodaje i sljedivosti proizvoda ribarstva, a posebno intenzivno su provedene kontrole ulova vrsta pod kvotama (tuna i iglun) te uzgajališta tuna. Uzorkovani su proizvodi ribarstva i provedene DNK analize kako bi se utvrdilo odgovara li proizvod onome što piše na deklaraciji.  Provedene su i kontrole korištenja potpora u ribarstvu i akvakulturi, kontrole prometa proizvoda ribarstva te distributera rekreacijskih i sportskih dozvola. U sklopu provedenih nadzora, doneseno je ukupno 45 rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti, podneseno je 17 optužnih prijedloga, 803 prekršajna naloga te 2 kaznene prijave.

   

 • Šumarska inspekcija nadzire gospodarenje šumama i kontrolira izvršenje smjernica gospodarenja šumama u vlasništvu Republike Hrvatske kao i u privatnom vlasništvu s ciljem održanja biološke raznolikosti te osiguranja gospodarenja na načelima gospodarske održivosti i ekološke prihvatljivosti. Šumarska inspekcija obavila je 2.317 inspekcijskih nadzora gospodarenja šumama, biološke obnove šuma, prometa drveta, izvršenja šumskogospodarskih planova, bespravnih sječa, uspostave šumskog reda, doznake stabala, unosa šumskog reprodukcijskog materijala, rasadničarske proizvodnje, te kontrole proizvodnje božićnih drvaca. Isto tako, šumarska inspekcija je provodila mjere sprječavanja širenja i suzbijanje štetnih organizma: osmerozubi smrekov pisar i hrastova mrežasta stjenica.

 

Lovna inspekcija provodi nadzore izvršenja smjernica gospodarenja lovištima i divljači u svrhu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže prirodnih staništa, divljači i divlje faune i flore. Lovna inspekcija u 2017. godini obavila je 1.113 inspekcijskih nadzora gospodarenja lovištima i divljači te kontrole lova. Šumarska i lovna inspekcija donijela je ukupno 157 rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti, podnijela 673 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima te 8 kaznenih prijava nadležnim državnim odvjetništvima.

Prethodni članakDržavno zemljište bez javnog poziva
Sljedeći članakZakon ne dozvoljava izgradnju umjetnog jezera
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.