Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 20. siječnja 2021.,  posjetila Općinu Pojezerje i Grad Ploče u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i otkupljivačima održala sastanke na teme vinarstva i vinogradarstva, lokalne infrastrukture, programa pomoći, dodjele poljoprivrednog zemljišta, a poseban je naglasak stavljen na udruživanja proizvođača. 

U općini Pojezerje ministrica Vučković je održala sastanak sa predstavnicima vinarskog sektora. Uslijed pandemije COVID-19 vinari su najveće poteškoće imali s plasmanom vina na tržište. Uz Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019. do 2023. vrijedan 56 milijuna eura, samo za saniranje posljedica širenja bolesti COVID-19 formirana su ukupna sredstva od 57 milijuna kuna koja su se preusmjerila u dvije mjere pomoći – Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina. Mjera Destilacija tako je iskorištena 100%, ukupno raspoloživ iznos sredstava za krizno skladištenje vina iskorišten je u obujmu od 88%, dok je postotak iskorištenosti Vinske omotnice najveći do sada – čak 94% sredstava. Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda očekuje se u veljači 2021. godine.

Na sastanku održanom u Poduzetničkom inkubatoru Ploče, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika općine Pojezerje i ostalih predstavnika lokalne i regionalne samouprave, ministrica Vučković ponovno je predstavnicima lokalnih proizvođača i otkupljivača naglasila važnost objedinjavanja ponude proizvođača doline Neretve putem proizvođačkih organizacija.

-U Republici Hrvatskoj trenutno je priznato 20 proizvođačkih organizacija u 10 županija iz 9 sektora koje okupljaju oko 700 članova. Takvo udruživanje proizvođača, poglavito malih poljoprivrednih gospodarstava, koja svojim količinama i tehnologijom proizvodnje nisu konkurentna na tržištu, pridonosi održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijem nastupu na tržištu, a jamči postizanje ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača te ublažava posljedica nepovoljnih tržišnih i klimatskih uvjeta. Udruživanje proizvođača jedan je od najbržih načina kako da njihovi proizvodi postanu konkurentni na domaćem i stranom tržištu. Vjerujem da će lokalna samouprava pomoći proizvođačima, a Ministarstvo poljoprivrede će pružiti proizvođačima svu savjetodavnu i logističku potporu kako bismo ubrzali i pojednostavili proces udruživanja, naglasila je ministrica Vučković.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje