Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 20. siječnja 2021.,  posjetila Općinu Pojezerje i Grad Ploče u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i otkupljivačima održala sastanke na teme vinarstva i vinogradarstva, lokalne infrastrukture, programa pomoći, dodjele poljoprivrednog zemljišta, a poseban je naglasak stavljen na udruživanja proizvođača. 

U općini Pojezerje ministrica Vučković je održala sastanak sa predstavnicima vinarskog sektora. Uslijed pandemije COVID-19 vinari su najveće poteškoće imali s plasmanom vina na tržište. Uz Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019. do 2023. vrijedan 56 milijuna eura, samo za saniranje posljedica širenja bolesti COVID-19 formirana su ukupna sredstva od 57 milijuna kuna koja su se preusmjerila u dvije mjere pomoći – Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina. Mjera Destilacija tako je iskorištena 100%, ukupno raspoloživ iznos sredstava za krizno skladištenje vina iskorišten je u obujmu od 88%, dok je postotak iskorištenosti Vinske omotnice najveći do sada – čak 94% sredstava. Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023. za mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda očekuje se u veljači 2021. godine.

Na sastanku održanom u Poduzetničkom inkubatoru Ploče, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika općine Pojezerje i ostalih predstavnika lokalne i regionalne samouprave, ministrica Vučković ponovno je predstavnicima lokalnih proizvođača i otkupljivača naglasila važnost objedinjavanja ponude proizvođača doline Neretve putem proizvođačkih organizacija.

-U Republici Hrvatskoj trenutno je priznato 20 proizvođačkih organizacija u 10 županija iz 9 sektora koje okupljaju oko 700 članova. Takvo udruživanje proizvođača, poglavito malih poljoprivrednih gospodarstava, koja svojim količinama i tehnologijom proizvodnje nisu konkurentna na tržištu, pridonosi održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijem nastupu na tržištu, a jamči postizanje ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača te ublažava posljedica nepovoljnih tržišnih i klimatskih uvjeta. Udruživanje proizvođača jedan je od najbržih načina kako da njihovi proizvodi postanu konkurentni na domaćem i stranom tržištu. Vjerujem da će lokalna samouprava pomoći proizvođačima, a Ministarstvo poljoprivrede će pružiti proizvođačima svu savjetodavnu i logističku potporu kako bismo ubrzali i pojednostavili proces udruživanja, naglasila je ministrica Vučković.