Danas je Ministrica poljoprivrede Marija Vučković putem online platforme svečano otvorila prvu poljoprivrednu konferenciju Ličanka.

Ministrica je imala i izlaganje prilikom kojeg je posebno istaknula:

-Lika predstavlja veliki poljoprivredni potencijal koji nije dovoljno iskorišten. Novo programsko financijsko razdoblje pružit će nove potencijale za ličku poljoprivredu. Svjesna sam i izazova s kojima se suočava stočarstvo koje ima veliki potencijal.

Prilikom svečanog otvaranja župan Ličko – senjske županije Ernest Petry naglasio je:

-Ličko – senjska županija suočena je s izazovima i problemima zbog odlaska ljudi, posebice mladih, ali trudimo se  otvoriti vrata županije prema ostatku Hrvatske te također pozivamo mlade na dolazak i život u Ličko – senjskoj županiji.

Konferenciji je nazočio i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske koji će ličkim poljoprivrednicima govoriti o digitalnoj strategiji, ali i sudjelovati na panelu ‘Potencijali i izazovi ličkog stočarstva’. Na panelu će sudjelovati i ravnatelj APPRRR-a gospodin Antun Vujić. Poljoprivredni identitet Like u fokusu je prve konferencije koja ima velike perspektive i mogućnosti, kako je izjavio predsjednik organizacijskog odbora Danijel Koletić. Konferenciji je prisustvovalo više od 100 sudionika uživo. Očekuje se da će više od 150 sudionika pratiti konferenciju online. Konferencija se održava u četiri tematska sklopa:

  • Strateške smjernice hrvatske poljoprivrede;
  • Praktična rješenja za ličku poljoprivredu;
  • Poljoprivredni identitet Like te Izvori financiranja.

Programsku potporu pruža Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu i Grad Gospić. Ukupno dvadeset troje stručnjaka s različitih područja sudjeluje u programu prve poljoprivredne konferencije Ličanka. Očekuje se da bi Ličanka mogla postati tradicionalna.

Prethodni članakRakije destilerije Šimić nagrađene na prestižnom ocjenjivanju u Londonu
Sljedeći članakSvjetski dan voda: 17 sustava navodnjavanja ukupno vrijednih 666 milijuna kuna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.