Ministrica Marija Vučković sudjelovala je 21. veljače 2022. u Bruxellesu na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva. Europsku komisiju predstavljali su Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu, Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane i Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

Za Hrvatsku najvažnija točka dnevnog reda bila je rasprava o stanju na tržištu. Posebice s obzirom na visoke cijene inputa i nastavak krize u sektoru svinjskog mesa. Povjerenik Wojciechowski izvijestio je ministre o trenutnom stanju na tržištu; najavio je osnivanje radne skupine s ciljem pronalaska rješenja za probleme sektora proizvodnje svinjskog mesa; posebice prevelike ovisnosti o uvozu stočne hrane te pretjerane centralizacije proizvodnje u EU. Nadalje, najavio je i skoru objavu Komunikacije Komisije koja će se baviti pitanjima visoke cijene energenata i inputa. Posebni osvrt bit će posljedice za poljoprivrednu proizvodnju. Hrvatska je pozdravila ove inicijative s obzirom da je na prethodnom sastanku Vijeća ukazala na potrebu višesektorskog pristupa i pronalaska sustavnog rješenja ovih problema.

Ministri su razmijenili mišljenja o usklađenosti Zelenog plana, Zajedničke poljoprivredne politike i trgovinske politike radi potpore prijelazu na održive prehrambene sustave. Ministrica je naglasila nužnost koherentnosti politika koje na bilo koji način imaju utjecaj na proizvodnju i dostupnost hrane. Također i na i na cjenovnu dostupnost hrane krajnjim potrošačima. Ključnim smatra zadržavanje konkurentnosti europskih proizvođača hrane u odnosu na uvoz. To se između ostalog može postići inzistiranjem na recipročnoj primjeni EU standarda na uvezene proizvode.

Provedena je politička rasprava o zakonodavnom prijedlogu vezanom za smanjenje rizika od krčenja šuma i degradacije šuma. Hrvatska je pozdravila zajednički cilj po pitanju očuvanja šuma, čišćenja lanaca opskrbe i sprječavanja nastanka negativnih efekata europske ambicije o klimatskoj neutralnosti u drugim dijelovima svijeta; također naglasila nužnost vođenja računa o prehrambenoj sigurnosti Europske unije.

Na marginama Vijeća održan je bilateralni sastanak ministrice Vučković i povjerenika Wojciechowskog. Na njemu su se između ostalog, dotakli pitanja zaštite hrvatskog tradicionalnog izraza prošek; hrvatskim prijedlozima vezanima uz trenutno stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda; osim toga i procesu usvajanja nacionalnog strateškog plana ZPP-a.