Na tržište hrane snažno utječe cijeli niz faktora. Nesigurnost je vrlo velika i prognoze o kretanju cijena su jako osjetljive. Teško se mogu sa sigurnošću utvrditi svi utjecaji koji će prevladati na razinu cijena kod nas. Tako i na tržištu EU.

Na kretanje cijena hrane naročito žitarica i uljarice te mesa i mlijeka snažno utječu kretanja na globalnoj razini:

  1. Stalno povećanje potražnje u velikim ekonomijama u razvoju, ne samo rast potražnje u Kini za nekim vrstama roba, žitaricama, uljaricama, stočnom hranom te nekim vrstama mesa, utječe na uzlazni rast cijena na svjetskom i EU tržištu što se prelijeva i na naše tržište;
  2. Na rast žitarica utječe i velika potražnja američke industrije biodizela;
  3. Rast svjetske populacije;
  4. Rastući troškovi energije;
  5. Rast troškova prijevoza;
  6. Slabe žetve na području velikih proizvodnih bazena u Južnoj Americi, Sjevernoj Americi, dio Zapadne Europe, Rusije koji su bili pogođeni klimatskim ektremima bilo suše, poplave, požari i
  7. Razine zaliha pojedinih proizvoda na velikim tržištima naročito u Americi.

Velika neizvjesnost u budućnosti

Moramo uzeti u obzir i veliku neizvjesnost oko daljnje razine proizvodnje, trgovinskih tijekova koji mogu biti poremećeni ovisno o daljnjem širenju ili usporavanju pandemije COVID 19.  Preventivne mjere koje su uključivale ograničenja putovanja, granične kontrole i karantene mogu dovesti do teških posljedica. One utječu na lanac proizvodnje i opskrbe. Proizvodnja i prerada mesa bile su tijekom prošle godine ugrožene zbog poteškoća pri kupnji proizvodnih inputa. Poput hrane za životinje, ograničenja u prijevozu živih životinja, uključujući sezonska ograničenja prelaska granice; pristupa stručnim uslugama i radnoj snazi ​​te ograničenja u isporuci mesa i mesnih prerađevina na tržište.

Cijene mesa i mesnih prerađevina također su varirale zbog jaza u ponudi i potražnji. Uglavnom zbog panične kupnje na početku pandemije ili ograničenja pri potrošnji u segmentu ugostiteljstva. To je dovelo do povećanja potrošnje nekih vrsta mesa. One se više troše u kućanstvu kao piletine i svinjetine. Pada potrošnja junetine i janjetine koje se troše više u HORECA kanalu.

Na cijene hrane na hrvatskom tržištu utječu osim globalnih kretanja,  kupovna moć per capita koja je prema  Eurostatu u 2020. godini bila za 45 % manja u odnosu na EU prosjek. Za razliku od kupovne moći stanovništva, cijene hrane na tržištu Hrvatske su niže u odnosu na prosjek samo 6 posto. Cijene hrane u otkupu su realno i niže. Moramo uzeti u obzir da Hrvatska u odnosu na druge zemlje EU ima viši PDV na hranu.

Također na kretanja cijene hrane lokalno naročito na obalnom cijelu naše zemlje, snažno djeluje i povećana potrošnja uslijed rasta turističke potrošnje. Tako su cijene pojedinih proizvoda naročito voća i povrća na tržnicama u priobalju čak i višestruko više nego na kontinentu. Potrošnja 2021 g. značajno raste te je znatno premašila rekordnu 2019. g. Tako je i potrošnja u trgovini na malo rasla cijelu ovu godinu. Veća je 7,6 posto u odnosu na 2019. Vidljivo je da su se turisti, ali i građani RH opredijelili za veću potrošnju. Tako im je potrošnja nakon pandemije u fokusu. Dugo su bili zatvoreni, a i štednja je narasla.

 Pritisak na povećanje cijena je izražen

U poljoprivrednoj proizvodnji rastom cijena posebno su pogođeni proizvođači mesa, naročito svinjetine i proizvođači mlijeka. Analizom i usporedbom trendova sirovina za stočnu hranu vidljivo je u prvih  šest mjeseci ove godine došlo do enormnog rasta cijena posebice kukuruza, sojinog zrna te suncokretove i sojine sačme.

Državni zavod za statistiku objavio je za prvo tromjesečje povećanje indeksa stočne hrane u RH za 24 %. Takav trend je nastavljen, pa su krmne smjese uglavnom rasle do 20 % u odnosu na prošlu godinu. Kod krmnih smjesa za piliće taj rast je još značajniji. Tako se kod nekih kategorija bilježi povećanje i do 35 % u odnosu na prošlu godinu.

Takva situacija stalnog rasta cijena žitarica i uljarica utječe na rast cijena stočne hrane, dok istovremeno na našem tržištu nije došlo do zamjetnog rasta cijena mesa i mlijeka te mesnih i mliječnih prerađevina osim kod nekih izdvojenih kategorija,  tako da su marže proizvođača vrlo niske i pritisak na povećanje cijena će biti izražen.

Cijena stočne hrane raste

U Hrvatskoj su cijene svinjetine uglavnom pale u odnosu na cijene iz istog razdoblja prošle godine. Ovisno o vrstama mesa pale su od 8 posto do čak 15 posto.  Trend za sada pokazuje smanjenje cijena svinjetine. Na cijenu svinjetine najvećim dijelom utječu proizvodnja u zemljama EU te potrošnja u  Kini.  Očekuje se da će se proizvodnja svinjskog mesa u EU nastaviti povećavati 2021. Tako će se nadoknaditi proizvodnja koja je u nekim zemljama bila smanjena zbog afričke svinjske kuge (ASK). Na cijenu svinjetine najviše će utjecati potražnja za svinjskim mesom s kineskog tržišta. Ono se oporavlja od ASK pa bi potražnja iz EU mogla padati iako je i dalje prisutan izvoz u druge azijske zemlje.

Za razliku od svinjetine cijene teletine i govedine su u EU u porastu. Ovisno od vrste mesa rast cijena se kreće do 10 posto. Za žive životinje čak i više od 15 %.

U Hrvatskoj za sada cijene junećeg mesa rastu nešto sporije nego u EU. Rast je oko 3 do 5 %, ali cijene živih životinja su značajno narasle iznad 10 pa i do 20 % u odnosu na prošlu godinu. Bilježimo i blagi porast cijena pilećih trupova na domaćem tržištu u prvoj polovici ove godine . Cijena je bila viša u odnosu na cijene s početka godine za 5,7 %, a u odnosu na cijene godinu dana ranije za 2,17 %. Kod cijene jaja unazad zadnja tri mjeseca na RH tržištu bilježimo neznatne oscilacije s blagom tendencijom porasta. Otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci je u padu.

U lipnju bilježimo i dalje blagi pad otkupne cijene mlijeka. U zadnja tri mjeseca cijena mlijeka pala je za 3,9 %, dok je na razini država članica EU u drugom tromjesečju povećana za 3 %.  Na maloprodajnom tržištu sireva i maslaca je slična situacija, dok u EU cijene rastu, u Hrvatskoj taj trend nije tako snažno izražen. Tako su u pojedinim kategorijama cijene čak i niže nego prošle godine (sirevi) dok cijene maslaca rastu.

Realno je očekivati rast cijena hrane

Mogli bi zaključiti iz trenda kretanja cijena na tržištu EU da možemo očekivati i povećanje cijena pojedinih kategorija proizvoda mesa, mlijeka i jaja i na našem tržištu. Za sada se u Hrvatskoj vrlo visoki rast cijena sirovina, stočne hrane i ostalih inputa nije prelio na cijene niti u otkupu, niti u veleprodaji stočarskih proizvoda i mesa. No na samo kretanje cijena će utjecati svi prije navedeni faktori koji uglavnom za sada pokazuju da je realno očekivati rast cijena hrane i na hrvatskom tržištu.

Cijena stočne hrane utječe i na izlazne produkte

Izvor: www.smarter.hr

Prethodni članakOdržana konferencija Digitalna poljoprivreda
Sljedeći članakNovi ugovori u Sisačko-moslavačkoj županiji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.