Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 22. travnja 2022. sudjelovala na svečanom otvorenju manifestacije Dani hrvatskog pršuta. Ona se ove godine u svrhu očuvanja gastronomske baštine jadranskih regija, odvija u Splitu. Također, ministrica je uz predstavnike lokalne i regionalne samouprave obišla prvi maslinik. On je nastao iz rekultiviranih površina rudnika na Kozjaku, zajednički projekt Poljoprivredne braniteljske zadruge Lintar i tvrtke Cemex.

Na Danima hrvatskog pršuta tradicionalno se ocjenjuju certificirani pršuti. Ovogodišnjem šampionu, Krčkom pršutu obitelji Žužić, ministrica je svečano uručila nagradu i čestitala na hvalevrijednom proizvodu. On dodatno potvrđuje Hrvatsku kao gastronomsku destinaciju. Istaknula je da će Ministarstvo nastaviti ulagati u politiku jačanja prepoznatljivosti autohtonih domaćih proizvoda. Pri tome Hrvatska danas ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Njihove je naziv registriran na razini EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Time se svrstava na visoko sedmo mjesto u Europskoj uniji. Među hrvatskim proizvodima poznatima i priznatima na europskoj razini nalaze se i Krčki, Drniški, Dalmatinski te Istarski pršut, uz šest maslinovih ulja s Cresa, Krka, Šolte, Korčule, Istre i Brača.

Naime, ministrica je u radnom posjetu županiji obišla i maslinik Poljoprivredne braniteljske zadruge Lintar, hvalevrijedan produkt suradnje s CEMEX-om.  Riječ je o prvom maslinovom ulju u Hrvatskoj nastalom iz rekultiviranih površina rudnika. On nosi certifikat eko-proizvodnje. Osim što objedinjuje sve značajke koncepta održivog razvoja, njihovo ektra djevičansko maslinovo ulje dobiva medalje za kvalitetu, ali i pakiranje. Zadrugari su ministricu upoznali s radom Zadruge. Ona je prigodno posadila njihov dar, sadnicu masline, u znak obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Ovaj je projekt primjer međusektorske suradnje i inspiracija drugim zajedničkim projektima u poljoprivredi. Predan zadružni rad, uz prepoznatljivost i vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja, smjernice su za uspjeh koji vodi rastu i razvoju hrvatske poljoprivrede. Osobito mi je drago što je riječ o hrvatskim braniteljima. Oni su se borili za ovu zemlju i stvaraju iz nje plodove. Angažman zadrugara također je značajan i za očuvanje i organiziranje života u ruralnom prostoru, osobito u pogledu korištenja prirodnih resursa i želim im svu sreću u daljnjem radu, izjavila je ministrica Vučković. Podsjetila je kako u najznačajnije poljoprivredne kulture Splitsko-dalmatinske županije spada upravo maslina.

Kroz Program ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno je gotovo 782 milijuna kuna. Od toga je isplaćeno 583 milijuna kuna. U okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreni su projekti vrijedni 192 milijuna kuna. To uključuje između ostalog, čak 19 ulaganja u izgradnju i opremanje dječjih vrtića.

Prethodni članakLolita
Sljedeći članakOdobren program za potporu ulaganjima u distribucijske centre za voće i povrće 
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.