Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 19. veljače 2021. godine, posjetila Vukovarsko-srijemsku županiju, pri čemu je uručila ugovore o sufinanciranju projekata iz Programa ruralnog razvoja stolarskoj radnji „Drvomont“ te obrtu „Kolarić“ . Također, ministrica Vučković je održala radni sastanak s županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem i suradnicima na temu statusa Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i ostalih resornih aktualnosti u županiji, a potom posjetila lokalne investicije ključne za razvoj poljoprivrede tog područja.  

Ministrica Vučković je u posjetu Vukovaru uručila ugovor kojim je stolarskoj radnji „Drvomont“ dodijeljena potpora u vrijednosti od gotovo 600.000 kuna sredstava kroz operaciju 6.4.1. Programa ruralnog razvoja „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“. Navedena ulaganja omogućit će nabavu CNC stroja s alatima te obavljanje novih zahvata u preradi drva, doprinijeti smanjenju količina otpada iz proizvodnje i posljedično smanjenju zagađenja okoliša. Uručivanjem ugovora odobrene potpore u vrijednosti većoj od 190.000 kuna obrtu Kolarić započela je realizacija još jednog projekta sufinanciranog sredstvima Programa ruralnog razvoja iste operacije na području Vukovarsko-srijemske županije, čime je omogućena nabava dostavnog vozila te širenje obujma djelatnosti kupnjom dva aparata za varenje. Navedeni obrt se bavi djelatnostima proizvodnje strojeva za poljoprivredu i šumarstvo, raspolaže osnovnom opremom za preradu metala iz kojega radi nošene i vučene poljoprivredne strojeve, a novim ulaganjima je omogućena izrada i prodaja tanjurača, sjetvospremača, teških drljača i vučenih tanjurača.  

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je do danas ugovoreno 3,4 milijarde kuna iz europskih poljoprivrednih fondova putem 23.705 ugovora, od čega se više od 128 milijuna kuna odnosi na razvoj poljoprivrednih gospodarstava i njihovog poslovanja putem 574 ugovora o potpori iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja. Posebno mi je drago bilo uručiti ugovore koji se tiču diverzificiranih i proširenih poljoprivrednih djelatnosti u ruralnim sredinama, a koja čuvaju postojeća i stvaraju nova radna mjesta. Želimo pokazati da postoji cijeli splet djelatnosti – tradicionalnih ili novih – koji doprinose opstanku lokalne zajednice i očuvanju demografske slike sela. U narednom razdoblju hrvatska poljoprivreda će imati na raspolaganju 5 milijardi eura koje će nam omogućiti da pomognemo domaćoj proizvodnji i dokažemo da pozitivni pomaci u poljoprivredi nisu samo slučajnost već kontinuirani uzlazni trend, izjavila je ministrica Vučković povodom uručivanja ugovora.  

Nakon sastanka s predstavnicima regionalne samouprave i dodjele ugovora ministrica je posjetila Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura i Drvno-tehnološki centar „Slavonski hrast“, strateške projekte ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna financirane kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Projekt je pokrenut kako bi se odgovorilo na izazovne gospodarske, socijalne i demografske prilike u pet slavonskih županija te se osiguralo 18,75 milijardi kuna iz postojećih operativnih programa, Programa ruralnog razvoja 2014.-2020 i državnog proračuna za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku na tom području.  

Također, ministrica Vučković je svoj boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaključila posjetima farmi kokoši nesilica u Soljanima te Centru kompetencija u Lovasu – lokalnim projektima važnima za rast i razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje