Ministar Jakovina održao sastanak sa predstavnicima HUP -a o mogućnostima ulaganja u ruralna područja

 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa suradnicima, održao je jučer, 23. siječnja 2014., radni sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, na kojem su im predstavljena ulaganja koja će biti moguće sufinancirati iz novog Programa ruralnog razvoja, čiji je nacrt na sastanku prezentiran.

 

Ministar Jakovina je uvodno izvijestio kako je tek 16. prosinca 2013. godine na Vijeću ministara u Bruxellesu usvojen reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike, koji je bio jedan od preduvjeta za donošenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, ali i ostalih zemalja članica.

 

Naime,  donošenje reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike je zbog usuglašavanja i različitih stajališta zemalja članica značajno kasnio. Iz tog je razloga, u okviru reformskog paketa, usvojena je i Prijelazna Uredba, kojom se definira način provedbe Programa ruralnog razvoja u 2014. godini, budući reformski paket stupa na snagu tek u 2015.

 

Prijelazna uredba omogućuje nastavak provedbe Programa iz programskog razdoblja 2007. – 2013., kojeg Republika Hrvatska, kao nova članica, nije provodila. Nama je omogućen nastavak provedbe mjera 101 i 103 IPARD programa, koje poznato je, imaju brojna ograničenja. Zato nam je cilj što prije krenuti u provedbu nekih mjera novog Programa. Da bi to bilo moguće, potrebno je na razini EU pripremiti i usvojiti provedbene uredbe, nakon čega će biti ispunjeni  svi preduvjeti za početak procesa odobrenja Programa ruralnog razvoja svih zemalja članice, tako i onog Republike Hrvatske.

 

Mjere koje su prezentirane članovim HUP -a, kao i plan početka provedbe novog programa, okupljeni sudionici su ocijenili izuzetno kvalitetnim. Izrazili su spremnost za prijavom velikog broja projekata već na prvom natječaju, koji se očekuje u drugoj polovici ove godine.

Napomenuli su kako će kroz realizaciju tih projekata, biti stvoreni preduvjeti i za otvaranjem brojnih novih radnih mjesta.

 

 width=

 

Prethodni članakProdaja poljoprivrednog zemljišta izravnom pogodbom
Sljedeći članak3,5 milijuna kuna za unapređenje pogona za proizvodnju i preradu mesa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.