Poljoprivredna zadruga Loznati bavi se uzgojem koza i ovaca, a krenula je u izgradnju i opremanje objekta za preradu mlijeka koja se financira iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.  Pogon će biti kapaciteta 500 litara mlijeka dnevno za preradu, a proizvoditi će kiselo mlijeko, sir škripavac, polutvrdi kravlji i ovčji sir, skutu, basu, kajmak, domaće vrhnje i konzumno mlijeko. Osim sirane, izgraditi će gospodarsku zgradu i Centar za posjetitelje. Otok Cres do sada je povukao značajna sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH u ukupnom iznosu potpore od 18,5 milijuna kuna za 13 projekta unutar četiri mjere. Ulaganja se odnose na sustave kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme, ulaganja u pogone, turizam, ekološko i održivo gospodarstvo, vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda, izgradnju javne gradske prometnice te dogradnju dječjeg vrtića što će sve zajedno pomoći cjelokupnom razvoju otoka.

Na natječaj za 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ vrijednost potpore po projektu za mini mljekare iznosila je od 15.000 eura do 1.000.000 eura, a intenzitet potpore po projektu iznosi 50 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je danas radove na izgradnji sirane Poljoprivredne zadruge Loznati na Cresu, vrijedne 3,2 milijuna kuna.

„Kroz ciljani natječaj za objekte malog kapaciteta za preradu mlijeka, vrijedan 75 milijuna kuna, namjera nam je bila povećati vrijednost proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje. Primarna poljoprivredna proizvodnja, poput ove na Cresu, uz činjenicu da se odvija na otoku, treba dodatni financijski poticaj i drago mi je da su ga zadrugari iz Poljoprivredne zadruge Loznati iskoristili. Olakšali smo prijave na natječaj i procedure, kako bi mljekari unaprijedili svoje poslovanje i dodali vrijednost svakoj lokalno proizvedenoj litri mlijeka. U okviru Programa ruralnog razvoja RH i najizdašnije investicijske mjere 4 koja se odnosi na ulaganja u fizičku imovinu, do sad smo ugovorili više od 1.400 projekata ukupne vrijednosti potpore od 3,5 milijardi kuna, a isplate u 2018. godini povećane su za 105 % u odnosu na 2017. godinu“izjavio je na Cresu potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te poručioOkupljanje ovih stočara u zadrugu inicijativa je koju podržavam i ističem kao pozitivan primjer, uz poruku svima da se može – zajednički za bolju budućnost. Ministarstvo poljoprivrede je tu da pomogne, a na vama je iskoristite zadružne potencijale i prednosti kako bi bili konkurentni na tržištu.“