Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir,  održala je u četvrtak, 7. srpnja sastanak s predsjednikom  IFOAM-a, AgriBioMediterraneo, ravnateljicom Centra dr. Rudolf Steiner i predstavnicima Europskog klastera Alpe Adria Pannonia Jasnom Čordaš i Draženom Deranjom.

Sudionici sastanka razgovarali su o načinima poboljšanja položaja ekoloških i biodinamičkih proizvoda na hrvatskom tržištu. Također i o mjerama za jačanje njihove potražnje na hrvatskom tržištu.

Distribucijom ovih proizvoda kroz javne ustanove, snažnijom edukacijom i informiranjem o dobrobitima koje ova vrsta poljoprivredne proizvodnje ima za okoliš, a proizvodi za zdravlje potrošača, mogli bismo, koristeći pri tome i dobra iskustva drugih država, unaprijediti položaj ekoloških i biodinamičkih proizvođača, pojačati potražnju i smanjiti rizike koji se konzumiranjem konvencionalno proizvedene hrane u čijom se proizvodnji koriste pesticidi vežu uz pojavu zloćudnih bolesti, rekao je Dražen Lušić.

Marijana Petir se osvrnula na preporuke Europske komisije kojima je pohvaljen porast površina pod ekološkom proizvodnjom u Hrvatskoj. Međutim, i upozoreno je da bi bilo poželjno proizvoditi ekološke poljoprivredne proizvode koji mogu biti konkurentniji na tržištu i tu je potrebno uložiti dodatne napore.

Komisija nas je upozorila da bi Hrvatska trebala nastojati ostvariti pomak prema zdravijoj i održivijoj prehrani. Prvenstveno jer je vrlo opterećena nezaraznim bolestima uzrokovanim čimbenicima rizika koji su povezani sa prehranom.

Ona je podsjetila kako je u tijeku izrada Nacionalnog akcijskog plana za ekološku proizvodnju. Navela je primjere dobre prakse poput Zagrebačke županije koja planira u škole kojima je osnivač uvesti eko obroke. Također, sve poljoprivredne površine na svom području, do 2030. planira staviti pod ekološku proizvodnju. Petir je predstavila i Deklaraciju Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a. Izvijestila kako je poziv za uključivanje u ovu Inicijativu uputila predsjednicima nadležnih parlamentarnih Odbora država u Alpe-Adria-Dunav području.

Dijana Posavec je predstavljajući rad Centra dr. Rudolf Steiner u Međimurju izvijestila o planovima za obilježavanje stote obljetnice biodinamičke i ekološke poljoprivrede u svijetu. Njen utemeljitelj dr. Rudolf Steiner, rođen je u Donjem Kraljevcu. 1924. je održao prvi poljoprivredni tečaj koji je doveo do razvoja biodinamičke i ekološke poljoprivrede. Posavec je najavila  i održavanje 2. međunarodne Konferencije o biodinamičkoj proizvodnji. Ona će se u studenom ove godine održati u Hrvatskoj.

Dražen Dearanja je predstavljajući rad Europskog klastera Alpe Adria Pannonia rekao da klaster okuplja više od 100 članica iz 9 država. U svom radu su usmjereni prema poljoprivrednoj proizvodnji koja nema negativnog utjecaja na okoliš. Podržao je inicijativu Hrvatske o uspostavi Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a.

Zaključno je Marijana Petir rekla kako je Odbor otvoren za svaki vid suradnje kojim se podupire održiva poljoprivredna proizvodnja. U tome važno mjesto zauzima ekološka poljoprivreda.