Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir,  održala je u četvrtak, 7. srpnja sastanak s predsjednikom  IFOAM-a, AgriBioMediterraneo, ravnateljicom Centra dr. Rudolf Steiner i predstavnicima Europskog klastera Alpe Adria Pannonia Jasnom Čordaš i Draženom Deranjom.

Sudionici sastanka razgovarali su o načinima poboljšanja položaja ekoloških i biodinamičkih proizvoda na hrvatskom tržištu. Također i o mjerama za jačanje njihove potražnje na hrvatskom tržištu.

Distribucijom ovih proizvoda kroz javne ustanove, snažnijom edukacijom i informiranjem o dobrobitima koje ova vrsta poljoprivredne proizvodnje ima za okoliš, a proizvodi za zdravlje potrošača, mogli bismo, koristeći pri tome i dobra iskustva drugih država, unaprijediti položaj ekoloških i biodinamičkih proizvođača, pojačati potražnju i smanjiti rizike koji se konzumiranjem konvencionalno proizvedene hrane u čijom se proizvodnji koriste pesticidi vežu uz pojavu zloćudnih bolesti, rekao je Dražen Lušić.

Marijana Petir se osvrnula na preporuke Europske komisije kojima je pohvaljen porast površina pod ekološkom proizvodnjom u Hrvatskoj. Međutim, i upozoreno je da bi bilo poželjno proizvoditi ekološke poljoprivredne proizvode koji mogu biti konkurentniji na tržištu i tu je potrebno uložiti dodatne napore.

Komisija nas je upozorila da bi Hrvatska trebala nastojati ostvariti pomak prema zdravijoj i održivijoj prehrani. Prvenstveno jer je vrlo opterećena nezaraznim bolestima uzrokovanim čimbenicima rizika koji su povezani sa prehranom.

Ona je podsjetila kako je u tijeku izrada Nacionalnog akcijskog plana za ekološku proizvodnju. Navela je primjere dobre prakse poput Zagrebačke županije koja planira u škole kojima je osnivač uvesti eko obroke. Također, sve poljoprivredne površine na svom području, do 2030. planira staviti pod ekološku proizvodnju. Petir je predstavila i Deklaraciju Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a. Izvijestila kako je poziv za uključivanje u ovu Inicijativu uputila predsjednicima nadležnih parlamentarnih Odbora država u Alpe-Adria-Dunav području.

Dijana Posavec je predstavljajući rad Centra dr. Rudolf Steiner u Međimurju izvijestila o planovima za obilježavanje stote obljetnice biodinamičke i ekološke poljoprivrede u svijetu. Njen utemeljitelj dr. Rudolf Steiner, rođen je u Donjem Kraljevcu. 1924. je održao prvi poljoprivredni tečaj koji je doveo do razvoja biodinamičke i ekološke poljoprivrede. Posavec je najavila  i održavanje 2. međunarodne Konferencije o biodinamičkoj proizvodnji. Ona će se u studenom ove godine održati u Hrvatskoj.

Dražen Dearanja je predstavljajući rad Europskog klastera Alpe Adria Pannonia rekao da klaster okuplja više od 100 članica iz 9 država. U svom radu su usmjereni prema poljoprivrednoj proizvodnji koja nema negativnog utjecaja na okoliš. Podržao je inicijativu Hrvatske o uspostavi Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a.

Zaključno je Marijana Petir rekla kako je Odbor otvoren za svaki vid suradnje kojim se podupire održiva poljoprivredna proizvodnja. U tome važno mjesto zauzima ekološka poljoprivreda.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje