Hrvatski sabor je jednoglasno, s 124 glasa za usvojio Deklaraciju o Alpe – Adria – Dunav području slobodnom od GMO-a. Deklaraciju je predložio Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora na inicijativu njegove predsjednice Marijane Petir.

Petir je zahvalila svim zastupnicima na podršci. Izrazila je nadu kako će Deklaracija i aktivnosti koje će slijediti pomoći u promoviranju i brendiranju Republike Hrvatske kao zemlje domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez GMO-a.

Pozvala je pri tom nadležna državna tijela na uspostavu jasnijih kriterija u RH vezanih uz označavanje GMO free proizvoda. Također i na jačanje kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme.

Ukazala je i na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Ovom Deklaracijom pozivaju se međunarodni partneri (posebito oni iz područja regije Alpe-Adria-Dunav) da se priključe inicijativi i ulože potrebni napor. Sve kako bi potpora područjima slobodnima od GMO-a bila prihvaćena i podržana na području Hrvatskoj susjednih zemalja.

Marijana Petir rekla je kako Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav regiji slobodnoj od genetski modificiranih organizama. Pri tome se vodio činjenicom da je Hrvatska zemlja slobodna od GMO-a i da želimo da tako ostane i u budućnosti.

Cijeli tekst deklaracije možete pronaći na slijedećem linku:

Prijedlog Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a

Odbor za poljoprivredu predložio amandmane na Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora raspravio je, u svojstvu matičnog radnog tijela, na 53. i 56. sjednici, koje su održane 9. i 25. ožujka 2022. Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila ga je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 3. veljače 2022. Zbog potrebe poboljšanja pojedinih predloženih zakonskih rješenja i velikog broja primjedbi koje su izrečene na ovaj Zakon, Odbor je predložio amandmane. Cjelovito izvješće sa obje sjednice Odbora kao i amandmani koje je Odbor predložio, nalaze se u prilogu.