Hrvatski sabor je jednoglasno, s 124 glasa za usvojio Deklaraciju o Alpe – Adria – Dunav području slobodnom od GMO-a. Deklaraciju je predložio Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora na inicijativu njegove predsjednice Marijane Petir.

Petir je zahvalila svim zastupnicima na podršci. Izrazila je nadu kako će Deklaracija i aktivnosti koje će slijediti pomoći u promoviranju i brendiranju Republike Hrvatske kao zemlje domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez GMO-a.

Pozvala je pri tom nadležna državna tijela na uspostavu jasnijih kriterija u RH vezanih uz označavanje GMO free proizvoda. Također i na jačanje kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme.

Ukazala je i na važnost poticanja različitih oblika financiranja projekata usmjerenih na okolišno osjetljive i ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Ovom Deklaracijom pozivaju se međunarodni partneri (posebito oni iz područja regije Alpe-Adria-Dunav) da se priključe inicijativi i ulože potrebni napor. Sve kako bi potpora područjima slobodnima od GMO-a bila prihvaćena i podržana na području Hrvatskoj susjednih zemalja.

Marijana Petir rekla je kako Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav regiji slobodnoj od genetski modificiranih organizama. Pri tome se vodio činjenicom da je Hrvatska zemlja slobodna od GMO-a i da želimo da tako ostane i u budućnosti.

Cijeli tekst deklaracije možete pronaći na slijedećem linku:

Prijedlog Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a

Odbor za poljoprivredu predložio amandmane na Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora raspravio je, u svojstvu matičnog radnog tijela, na 53. i 56. sjednici, koje su održane 9. i 25. ožujka 2022. Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila ga je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 3. veljače 2022. Zbog potrebe poboljšanja pojedinih predloženih zakonskih rješenja i velikog broja primjedbi koje su izrečene na ovaj Zakon, Odbor je predložio amandmane. Cjelovito izvješće sa obje sjednice Odbora kao i amandmani koje je Odbor predložio, nalaze se u prilogu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje