U Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva se od 30.6. do 2.7.2021. održala ConTel konferencija. Bila je to 16. međunarodna konferencija o telekomunikacijama. U sklopu konferencije održale su se i radionice vezane uz inovacije na kojima su se predstavila nova elektronička i računalna rješenja u poljoprivredi.

Za poljoprivrednike, centralno događanje bilo je 1.7. kad je održana sekcija „Pametna tehnologija za održivu poljoprivredu“. U sklopu nje održana je i istoimena radionica s brojnim predavačima i zanimljivim temama. Prvi dio sekcije vodila je prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko sa zagrebačkog FER-a.

Prvo predavanje održao je ispred skupine autora Marcin Plociennik. Govorilo se o iskorištavanju IoT rješenja  i povezivanju vlasnika pčelinjaka i poljoprivrednika. Zatim je Matko Zrnić s katedre radiokomunikacije i telekomunikacije na FER-u održao predavanje o povoljnom bežićnom senzoru za pametne poljoprivredne aplikacije. Doc. dr. sc. Pavle Skočir, također s FER-a, govorio je o analizi izvora podataka s otvorenim pristupom za primjenu u preciznoj poljoprivredi. Sekcija je zatvorena predavanjem o sustavima za modeliranje bržeg razvoja biljaka (prediktivna poljoprivreda) zasnovanih na umjetnoj inteligenciji. Održao ga je doc. dr. sc. Vinko Lešić s FER-a.

Razvoj novih tehnologija budućnost je poljoprivrede

Na radionici je naglasak bio na razvoju tehnologija koje pojednostavljuju poslove na gospodarstvima, razvoju robota i automatizacije proizvodnje, dobrim praksama u poljoprivredi. Također, govorilo se i o važnosti međusobne suradnje stručnjaka različitih područja kod implementacije projekata u Republici Hrvatskoj.

Vođenje radionice preuzeo je izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić s Poljoprivrednog instituta Osijek. Jurica Goričanec, student doktorskog studija koji radi u laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja, predstavio je ulogu i mogućnost primjene heterogenih autonomnih robotskih sustava u vinogradarstvu i marikulturi. Doc. dr. sc. Matko Orsag s FER-a, održao je predavanje o strukturiranom eko uzgoju pomoću autonomnih robota za poljoprivredu.

Na kraju su uslijedila pozvana predavanja koja je započeo Dinko Oledić s FER-a. Predstavio je dizajn biljnih senzora vodenog stresa koji se mogu rasporediti na terenu pomoću ultrazvućnog praćenja ksilema unutar biljaka. Zanimljivo izlaganje održala je direktorica IPS Konzaltinga iz Siska, Ana-Marija Špicnagel Ćurko. Govorila je o primjerima dobre prakse u provedbi projekata poljoprivrednog sektora u RH.

Na kraju, ispred autora projekta SUTRA (Goran Beinrauch, Kristina Pawelitsch, Milan Husnjak, Egon Mudrinić, Stjepan Pliestić, Stjepan Sito) o kojem ćemo više pisati i u Gospodarskom listu, predavanje i rezultate projekta predstavio je Ivan Stupnišek ispred Gospodarskog lista. Zaključci i ciljevi projekta SUTRA su poticanje na korištenje i ulaganje u nove tehnologije i modernizaciju, širenje inovacija na poljoprivrednim gospodarstvima, primjena novonastalog znanja itd. U projektu se, između ostalog, moglo čuti u kojoj mjeri i za koje poslove hrvatski poljoprivrednici koriste mehanizaciju i nove tehnologije.

nova rješenja za poljoprivredu
Predstavljanje projekta SUTRA

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakTeško stanje u stočarstvu uzrokovano poskupljenjem žitarica i stočne hrane
Sljedeći članakHoće li se ukinuti sredstva protiv klijanja krumpira?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).