U Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva se od 30.6. do 2.7.2021. održala ConTel konferencija. Bila je to 16. međunarodna konferencija o telekomunikacijama. U sklopu konferencije održale su se i radionice vezane uz inovacije na kojima su se predstavila nova elektronička i računalna rješenja u poljoprivredi.

Za poljoprivrednike, centralno događanje bilo je 1.7. kad je održana sekcija „Pametna tehnologija za održivu poljoprivredu“. U sklopu nje održana je i istoimena radionica s brojnim predavačima i zanimljivim temama. Prvi dio sekcije vodila je prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko sa zagrebačkog FER-a.

Prvo predavanje održao je ispred skupine autora Marcin Plociennik. Govorilo se o iskorištavanju IoT rješenja  i povezivanju vlasnika pčelinjaka i poljoprivrednika. Zatim je Matko Zrnić s katedre radiokomunikacije i telekomunikacije na FER-u održao predavanje o povoljnom bežićnom senzoru za pametne poljoprivredne aplikacije. Doc. dr. sc. Pavle Skočir, također s FER-a, govorio je o analizi izvora podataka s otvorenim pristupom za primjenu u preciznoj poljoprivredi. Sekcija je zatvorena predavanjem o sustavima za modeliranje bržeg razvoja biljaka (prediktivna poljoprivreda) zasnovanih na umjetnoj inteligenciji. Održao ga je doc. dr. sc. Vinko Lešić s FER-a.

Razvoj novih tehnologija budućnost je poljoprivrede

Na radionici je naglasak bio na razvoju tehnologija koje pojednostavljuju poslove na gospodarstvima, razvoju robota i automatizacije proizvodnje, dobrim praksama u poljoprivredi. Također, govorilo se i o važnosti međusobne suradnje stručnjaka različitih područja kod implementacije projekata u Republici Hrvatskoj.

Vođenje radionice preuzeo je izv. prof. dr. sc. Domagoj Šimić s Poljoprivrednog instituta Osijek. Jurica Goričanec, student doktorskog studija koji radi u laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja, predstavio je ulogu i mogućnost primjene heterogenih autonomnih robotskih sustava u vinogradarstvu i marikulturi. Doc. dr. sc. Matko Orsag s FER-a, održao je predavanje o strukturiranom eko uzgoju pomoću autonomnih robota za poljoprivredu.

Na kraju su uslijedila pozvana predavanja koja je započeo Dinko Oledić s FER-a. Predstavio je dizajn biljnih senzora vodenog stresa koji se mogu rasporediti na terenu pomoću ultrazvućnog praćenja ksilema unutar biljaka. Zanimljivo izlaganje održala je direktorica IPS Konzaltinga iz Siska, Ana-Marija Špicnagel Ćurko. Govorila je o primjerima dobre prakse u provedbi projekata poljoprivrednog sektora u RH.

Na kraju, ispred autora projekta SUTRA (Goran Beinrauch, Kristina Pawelitsch, Milan Husnjak, Egon Mudrinić, Stjepan Pliestić, Stjepan Sito) o kojem ćemo više pisati i u Gospodarskom listu, predavanje i rezultate projekta predstavio je Ivan Stupnišek ispred Gospodarskog lista. Zaključci i ciljevi projekta SUTRA su poticanje na korištenje i ulaganje u nove tehnologije i modernizaciju, širenje inovacija na poljoprivrednim gospodarstvima, primjena novonastalog znanja itd. U projektu se, između ostalog, moglo čuti u kojoj mjeri i za koje poslove hrvatski poljoprivrednici koriste mehanizaciju i nove tehnologije.

nova rješenja za poljoprivredu
Predstavljanje projekta SUTRA
Prethodni članakTeško stanje u stočarstvu uzrokovano poskupljenjem žitarica i stočne hrane
Sljedeći članakHoće li se ukinuti sredstva protiv klijanja krumpira?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362