Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u petak su upozorili na teško stanje u sektoru stočarstva. Ono je uzrokovano poskupljenjem žitarica i stočne hrane, zbog čega ističu da je potrebna hitna intervencija Vlade i Ministarstva poljoprivrede.

Iz HPK upozoravaju da je u posljednjih godinu dana došlo do dramatičnog rasta cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj (žitarice, stočna hrana i dr.). Nastavljen je i pritisak uvoza mesa, mlijeka, mesnih prerađevina po izuzetno niskim dampinškim cijenama.

-Taj paradoks dodatno ugrožava cijelu stočarsku proizvodnju i plasman mesa i drugih proizvoda. Trenutna situacija zahtijeva intervenciju Vlade i resornog ministarstva, istaknuli su iz HPK nakon sastanka sektorskih Odbora vezanih uz stočarsku proizvodnju HPK.

Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović ocjenio je da je stočarstvo u izuzetno teškoj situaciji. Stoga predlažu kratkoročne i dugoročne mjere koje treba donijeti.

Među kratkoročnim mjerama navodi da je potrebno izračunati trenutni gubitak po pojedinim sektorima temeljem čega bi se zatražila njegova nadoknada. Potrebno je također osigurati sastanak s ministarstvom i Vladom o tome na koji način sačuvati stočni fond. S obzirom da sve žitarice odlaze u izvoz, stočne hrane neće biti. 

Među dugoročnim mjerama su osiguranje profitabilnosti, usmjeravanje mjera iz Programa ruralnog razvoja prema preradi koje će moći koristiti isključivo primarni proizvođači. Potrebno je također osigurati veću fleksibilnost vezano za klanje i prodaju na gospodarstvima, staviti zelenu energiju u službu poljoprivrede (solari na farme), vidljivo označiti hrvatski proizvod, osigurati dostupnost u vitrinama te osigurati robotizaciju i informatizaciju farmi novcem iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Nigdje u NPOO nema govora o poljoprivredi ili je zastupljena vrlo malo, ustvrdio je Jakopović. Dodao je i kako se uopće ne spominje robotizacija i informatizacija farmi, a to je ključno za opstojnost sektora.

Zvonimir Širjan iz Odbora za tovno govedarstvo je kazao kako se u stočarstvu trenutno bilježe enormni gubici.

-Na takav način se više ne može proizvoditi. Troškovi proizvodnje su otprilike 30 posto veći nego što je cijena po kojoj prodajemo svoje proizvode. Naprosto nema perspektive s obzirom na ovakvu sušu i cijenu žitarica koja je u godinu dana otišla za 70 posto gore.

I Igor Rešetar iz Odbora za mljekarstvo je upozorio kako “cijene stočne hrane idu u nebo”. Rekao je kako su proizvođači u neizvjesnosti i ne znaju kako će dalje proizvoditi. Stoga od resornog ministarstva traže, kako je rekao, konkretne mjere kako bi se pomoglo sektoru.

Iz HPK su prenijeli i podatke Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP). Prema njima su cijene pšenice na razini EU u svibnju prošle godine bile su 187,64 eura za tonu, a ove godine u istom mjesecu 222,06 eura.

U Hrvatskoj je u tom razdoblju cijena pšenice skočila sa 163,99 na 199,29 eura za tonu. Cijena kukuruza u promatranom razdoblju u EU je narasla sa 165,64 na 241,55 eura. U Hrvatskoj je narasla sa 143,06 na 196,54 eura za tonu.

Istodobno, veleprodajne cijene svinjskih polovica pale su u godinu dana za 19,17 posto (s 19,77 kn/kg, na 15,98 kn/kg). Cijene telećih polovica pale su za gotovo 6 posto (sa 42,70 kn/kg na 40,18 kn/kg).