Ministar Tomislav Tolušić otvorit će novouređene laboratorijske prostore Zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će biti važna karika u utvrđivanju identiteta životinja, njihovih proizvoda i tragova na molekularnoj razini.

Djelatnost Zavoda u čijem sastavu se nalazi laboratorij, od svojeg osnutka 1924. godine, zadužen je za provođenje vještačenja iz područja  veterinarske medicine. Tijekom višegodišnjeg vođenja kolegija na Zavodu za sudsko i upravno veterinarstvo ukazala se potreba za osnivanjem laboratorija koji bi odgovorio na zahtjeve suvremenog sudskog veterinarstva te omogućio izvođenjem rutinskih metoda područja identifikacije kralježnjaka i toksikoloških analiza. Uređenje laboratorija započelo je krajem 2016. godine dok je u prvoj polovici 2017. godine uslijedilo je opremanje laboratorija. Trenutno je u potpunosti opremljen i stavljen u funkciju molekularni laboratorij, a puno opremanje laboratorija koji bi uključilo jedinicu za kemijsko-toksikološke analize očekuje se u naredne dvije godine.


Prethodni članakKako vratiti posuđeni novac?
Sljedeći članakDokumenti potrebni za dosjelost
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.