Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 7. prosinca 2021. godine, u Sisku uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja. Pri tomu je u Sisačko-moslavačku županiju upućeno ukupno 2,8 milijuna kuna potpore . Time će se realizirati ulaganja vrijedna 3,6 milijuna kuna.

Navedena potpora uključuje pet ulaganja koja se odnose na obnovu potresom pogođenih poljoprivrednih gospodarstava u okviru Mjere 5. Konkretno objekte za držanje stoke, poljoprivrednih strojeva, opreme i repromaterijala. Također i dva ulaganja u uklanjanje invazivnih stranih vrsta u okviru Mjere 4. Također i sedam ulaganja u modernizaciju i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje kroz Mjeru 19.

Posebno mi je drago što sam osobno imala priliku uručiti pet ugovora operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala kojima će se dodatno ubrzati obnova i razvoj poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području. Naime, uz ostale hitne mjere pomoći, poljoprivrednicima su za obnovu poljoprivrednih gospodarstava, mehanizacije i proizvodnih površina narušenih potresom na raspolaganju putem dva maksimalno pojednostavljena Natječaja Mjere 5 sredstva vrijedna 120 milijuna kuna. Do sada smo dodijelili oko 50 ugovora za obnovu narušenih poljoprivrednih potencijala na ovom području. Ovim putem ističem da ćemo objavljivati natječaje u tu svrhu koliko god bude potrebno, izjavila je ministrica Vučković.

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji ugovoreno 1,17 milijardi kuna. Isplaćeno je više od 949 milijuna kuna. Pri tomu je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 43 projekata vrijednosti veće od 129 milijuna kuna. To uključuje, između ostalog, tri ulaganja u vrtiće ukupnih kapaciteta za 150 djece, sedam ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.