Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je u srijedu, 2. prosinca 2020. godine na kućne adrese 50 korisnika poslala ugovore o financiranju za tip operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ukupne vrijednosti potpore od 18,6 milijuna kuna.  

Ovi ugovori rezultat su drugog natječaja za provedbu tipa operacije 6.2.1. koji je bio raspisan od 10. lipnja do 10. rujna 2020. godine. Korisnici će provoditi aktivnosti u sektorima prerade i/ili marketinga i/ili izravne prodaje proizvoda, pružanja usluga u ruralnim područjima, turizma u ruralnom području te tradicijskih i umjetničkih obrta. Cilj ove operacije je pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta te smanjenje depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.  

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a visina javne potpore iznosi 50.000,00 EUR u protuvrijednosti u kunama.