Zbog vremenskih prilika u dolini Neretve tijekom jeseni ove godine došlo je do zriobe i berbe ranijih i kasnijih sorata mandarina u istom periodu te je postojala opasnost da veliki dio uroda mandarina propadne uslijed nemogućnosti dugotrajnijeg skladištenja.

 

Kako bi spriječilo propadanje većih količina mandarina Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo na pomicanje datuma od kojega proizvođači mandarina mogu isporučiti ukupne količine proizvedene na vlastitom gospodarstvu za slobodnu distribuciju primateljima (humanitarne organizacije, centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj i srednjoškolsko obrazovanje, ustanove za osnovnoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničke ustanove…), a u okviru privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju. Ovaj je rok sa 15. studenog 2015. godine pomaknut na 01. studenog 2015. godine.

 

Naime, prema do danas važećim pravilima o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, proizvođači su mogli do 15. studenog 2015. godine povući s tržišta i isporučiti primateljima samo 10 % ukupnih količina mandarina proizvedenih na vlastitom gospodarstvu, a nakon tog datuma preostalih 90 % ukupne proizvodnje. Pomicanje roka proizvođačima omogućava povlačenje s tržišta i isporuku primateljima ukupne proizvodnje petnaest dana ranije što će uvelike pridonijeti sprečavanju propadanja većih količina mandarina te ujedno pomoći da ove količine mandarina nađu svoje mjesto upravo u besplatnoj distribuciji humanitarnim organizacijama za svrhu za koju su namijenjena.

 

Napravljene su izmjene Pravilnika o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju (NN 88/15, 99/15), koje su objavljene u Narodnim novinama broj 119 od 30. listopada 2015. godine.

 

Navedene količine proizvođači mandarina mogu isporučivati primateljima proizvoda povučenih s tržišta od 01. studenog 2015. godine.

 

Prethodni članakNewsletter 20/2015
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede objavilo Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.