Ponukana Odlukom Vlade Ruske Federacije od 25. lipnja 2015. o produljenju zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana odnosno do  kolovoza 2016. godine Europska komisija odlučila je nastaviti provedbu mjere sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća.

U tu svrhu, Europska komisija je donijela 11. lipnja 2016. godine DELEGIRANU UREDBU KOMISIJE (EU) 2016/921 Đľd 10. lipnja 2016. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju kojim se osigurava provedba Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2016/921 i uređuju privremene izvanredne mjere potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, a koji je objavljen u Narodnim novinama broj 76 od 24. kolovoza 2016. godine.

Mjera uključuje postupke povlačenja jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju za razdoblje od 01. srpnja do datuma kada će količine dodijeljene Hrvatskoj biti iskorištene ili do 30. lipnja 2017. godine, ovisno o tome što bude prije.

Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2016/921 Hrvatska je dobila mogućnost provedbe dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima:

  • jabuka za količinu od 600 t 
  • mandarina za količinu 1.000 t

i dodatnu količinu koja ne smije prijeći 3.000 t za jedan ili više proizvoda, ovisno o odluci.  

Dodatna količina od 3.000 t dodijeljena Hrvatskoj raspodijeljena je za jabuku u količini od 1.700 t tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 2.300 t za jabuku i 1.300 t za mandarinu, tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 2.300 t za mandarinu.  

Kao i prošle godine Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj, ustanovama za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim institucijama.  

Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo Upute za proizvođače i primatelje proizvoda u okviru mjere povlačenja sa tržišta proizvoda za slobodnu distribuciju u skladu s Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2016/921 i Pravilnikom te upućujemo proizvođače da se o načinu i uvjetima provedbe mjere povlačenja s tržišta jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju informiraju na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede:  http://www.mps.hr/default.aspx?id=17772    

Potrebni obrasci nalaze se ovdje. 

 

Prethodni članakSmijem li kositi travu po međi?
Sljedeći članakBruschette s cherry rajčicama, kozjim sirom i maslinama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.