Ponukana Odlukom Vlade Ruske Federacije od 25. lipnja 2015. o produljenju zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana odnosno do 5. kolovoza 2016. godine Europska komisija odlučila je nastaviti provedbu mjere sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća.

U tu svrhu, Europska komisija je donijela 07. kolovoza 2015. godine DELEGIRANU UREDBU KOMISIJE (EU) 2015/1369 Đľd 7. kolovoza 2015. o izmjeni Delegirane uredbe (EU) br. 1031/2014 o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=OJ:JOL_2015_211_R_0005&from=EN)

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju kojim se uređuje provedba Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2015/1369 i utvrđuju privremene izvanredne mjere potpore proizvođačima jabuka i mandarina, a koji će biti objavljen u Narodnim novinama broj 88 od 12. kolovoza 2015. godine.

Mjera sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu propisana Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2015/1369 i navedenim Pravilnikom uključuje postupke povlačenja voća i povrća sa tržišta, neubiranja i zelene berbe za razdoblje od 08. kolovoza do datuma kada će količine dodijeljene Hrvatskoj biti iskorištene ili do 30. lipnja 2016. godine, ovisno o tome što bude prije.

U provedbi ove mjere proizvođačke organizacije imaju određenu prednost u odnosu na proizvođače koji samostalno nastupaju na tržištu jer već imaju razvijenu infrastrukturu i logistiku te mogu brže reagirati i ostvariti veće iznose financijske pomoći.

Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2015/1369 Hrvatska je dobila mogućnost provedbe dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima:
• jabuka za količinu od 2.150 t
• mandarina za količinu 3.200 t
i dodatnu količinu koja ne smije prijeći 3.000 t za jedan ili više proizvoda, ovisno o odluci.

Maksimalne količinu proizvoda po državi članici Europska komisija izračunala je na temelju opsega izvoza tih proizvoda u Rusiju tijekom tri godine koje su prethodile proglašenju zabrane uvoza te razine do koje su proizvođači u pojedinoj državi članici iskoristili izvanredne mjere potpore koje su im bile dostupne za te proizvode u protekloj godini.

U protekloj godini Hrvatska je iskoristila potporu za 3.900 t od ukupno 1.050 t + 3.000 t za jabuku i 2.490 t od ukupno 7.900 t za mandarinu te joj je Europska komisija u 2015. godini dodijelila 2.150 t (1.100 t veću količinu) za jabuku i 3.200 t (4.700 t manju količinu) za mandarinu.

Kao i prošle godine Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj i srednjoškolsko obrazovanje, ustanovama za osnovnoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim tijelima.

Dodatna količina od 3.000 t dodijeljena Hrvatskoj dodana je količini za jabuku tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 5.150 t za jabuku i 3.200 t za mandarinu.

Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo Upute za proizvođače i primatelje proizvoda u okviru mjere povlačenja sa tržišta proizvoda za slobodnu distribuciju u skladu sa Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2015/1369 i Pravilnikom te upućujemo proizvođače da se o načinu i uvjetima provedbe mjere povlačenja s tržišta jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju informiraju na web stranici Ministarstva poljoprivrede RH.

Prethodni članakJavni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava za programe zapošjavanja i održavanja zaposlenosti osoba s invaliditetom
Sljedeći članakUskoro kreću natječaji za mlade poljoprivrednike
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.