Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započet će u utorak 23. lipnja 2015. godine s isplatom drugog dijela izravnih potpora poljoprivrednicima. Na račune 96.819 poljoprivrednih gospodarstava u idućih nekoliko dana isplatit će se ukupno 1,5 milijarda kuna, odnosno 50% preostalog iznosa novca predviđenog za izravna plaćanja u 2015. godini.

 

Izravna plaćanja poljoprivrednicima većinom se financiraju iz fondova Europske unije, a iz kojih Hrvatska ove godine povlači ukupno 1,67 milijardi kuna. Uz taj iznos, Hrvatska je iz Državnog proračuna izdvojila još 1,34 milijarde kuna, pa je ukupan iznos izravnih plaćanja namijenjen poljoprivrednicima u 2015. godini – 3,01 milijarde kuna. U odnosu na prošlogodišnju isplatu to je 800 milijuna kuna više za hrvatske poljoprivrednike ove godine.

 

Odmah nakon isplate, Agencija za plaćanja će svakom poljoprivredniku u AGRONET dostaviti Odluku o ostvarivanju prava na potporu za 2014. godinu.

 

U privitku dostavljamo tablicu Jediničnih iznosa potpore iz 2014. godine. Tablica sadrži prosječne iznose potpore po kategorijama, koji služe isključivo u informativne svrhe. Jedinične vrijednosti za Regionalno plaćanje su procijenjene, a stvarne vrijednosti ovise o raspoloživim pravima na plaćanja.

 

2015-06-18 Jedinične vrijednosti za 2014. godinu.pdf

 

 

Prethodni članakMinistarstvo poljoprivrede uputilo Europskoj komisiji još tri zahtjeva za registraciju oznake izvornosti
Sljedeći članakMješavina meda i octa?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.