Po prvi puta u Hrvatskoj, na inicijativu Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, održan je Farm Show u blizini Osijeka. Na 11.000 m² izložbenog prostora, popriličan broj izlagača, upotpunili su osječku zračnu luku traktorima i poljoprivrednom mehanizacijom.

Posebno su zanimljive bile prezentacije strojeva na poljima koja neposredno okružuju samu zračnu luku, gdje su posjetitelji mogli vidjeti novosti koje su im priredili zastupnici i prodavači poznatih brendova poljoprivredne mehanizacije, ali i isprobati funkcionalnosti novih strojeva.

Manja posjećenost – bolja prodaja

Želja je ovim predstavljanjem bila privući potencijalne kupce, te im posvetiti punu pozornost i pomoć prilikom savjetovanja, što je bio problem na drugačije koncipiranim poljoprivrednim sajmovima, zbog velike brojnosti posjetitelja i odstupanja asortimana izlagača. Slabija prodaja strojeva i traktora u posljednjih nekoliko godina, te nedostatno povlačenje sredstava iz strukturnih fondova, kojima bi poljoprivrednici osigurali kupnju novih strojeva i traktora, očigledno je bio jedan od razloga da se kupcima ponudi specijalizirani sajam. Pozivu organizatora odazvalo se i nekoliko značajnijih sjemenarskih kuća i kemijskih kompanija, čime se upotpunila ukupna ponuda.

Iako prvi Farm Show ne bilježi veliku posjećenost, te kako to i nije bio cilj održavanja, već bolja prodaja i prezentacija svim zainteresiranim, predstoji nam vidjeti hoće li Farm Show dogodine mijenjati lokaciju, hoće li privuči još veći broj izlagača, te im donijeti nove unosne poslove, a poljoprivrednicima osigurati novu mehanizaciju i traktore.

 

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Prethodni članakSlužbeno donesene krizne mjere za pokvarljivo voće i povrće
Sljedeći članakIsplativost uzgoja agruma
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362