Tradicionalno 12. Savjetovanje za uzgajivače goveda ove godine je započelo Doručkom s hrvatskih farmi, 25. siječnja 2016. godine u Sisku. Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), Sisačko-moslavačka županija i središnji uzgajivački savezi, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, okupili su 200- njak sudionika, uzgajivača goveda, proizvođača mlijeka, predstavnika prehrambene i prerađivačke industrije. Razmjenjivale su se najnovije informacije i raspravljalo o aktualnim temama za razvoj govedarske proizvodnje.

 

Na Doručku s hrvatskih farmi, poslužene su tradicionalne namirnice: mlijeko i mliječni proizvodi, meso, kruh, peciva, med i jaja, isključivo onih proizvođača koji nose oznake Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz lijepe naše, Kruh hrvatskih polja, Brašno hrvatskih polja. Takav sustav označavanja kojega provodi HPA  predstavio je Zdravko Barać, v.d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije koji je najavio i buduće aktivnosti promidžbe hrvatskih proizvoda.

 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio je ključne aktivnosti kojima će pomoći sektoru govedarstva i naglasio da su neki prijedlozi proizvođača već uspješno provedeni. Tako se od početka ove godine na hranu za životinje, gnojiva i pesticide te sadnice i sjemenje kao i agrokemijske proizvode primjenjuje snižena stopa poreza PDV-a.  U paketu mjera na kojima se već intenzivno radi su i pravilnici o tržnim standardima odnosno kakvoći konzumnog mlijeka, te o ugovornim odnosima u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, gdje će se poseban naglasak dati na proceduru pregovora i sklapanja ugovora, kao i na jačanje pregovaračke snage proizvođačkih organizacija. Unaprijediti ćemo i sustav uzimanja uzoraka sirovog mlijeka. Kada je riječ o kakvoći konzumnog mlijeka, definirati ćemo sustav utvrđivanja i nadzora dodane vode mlijeku, kao i za utvrđivanje dodanog mlijeka u prahu. 

 

U izradi novog zakona o poljoprivrednom zemljištu posebna pozornost bit će usmjerena na prijedloge koji su vezani za poticanje stočarske proizvodnje. Ispitat će se i mogućnost dodjele nove potpore iz državnog proračuna za rasplodne junice putem preusmjeravanja postojećih sredstava kako bi se i kroz taj model unaprijedila govedarska proizvodnja ali, i  mogućnost  da se u Program ruralnog razvoja za razdoblje do 2020., kroz izmjene koje tražimo od Europske komisije, konačno uvede mjera dobrobiti životinja.

 

„Danas smo doručkovali hrvatsko mlijeko, meso, jaja i kruh – i to bismo trebali raditi svaki dan – kupovati i jesti hrvatsko – ne samo zato što je svježije, zdravije i bolje od uvoznog, nego zato što dajući prednost lokalnom proizvodu štitimo hrvatsku poljoprivredu„ – izjavio je ministar Tolušić.

 

U sklopu Savjetovanja održan je niz predavanja i rasprava o različitim temama, a pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić predstavio je mogućnosti za mlade poljoprivrednike kroz Program ruralnog razvoja.  Održana je i panel rasprava na temu „Mesno govedarstvo“, na kojemu je analizirano trenutno stanje i problemi u mesnom govedarstvu (s posebnim naglaskom na sustav krava – tele), a ponuđeni su modeli razvoja mesnog govedarstva u Hrvatskoj.

Tijekom Savjetovanja održala se i edukativna radionica Internet kutak za uzgajivače, na kojoj su djelatnici HPA informirali uzgajivače o „web aplikaciji za posjednike“ – koja obuhvaća  podatke o stadu (aktivna goveda, porijeklo stada, rezultati kontrole mliječnosti, provjera srodstva itd). Uzgajivači su se educirali i o primjeni rezultata kontrole mliječnosti u svakodnevnom upravljanju farmom te izradi plana osjemenjivanja prema sustavu ciljanog sparivanja. U sklopu ovogodišnjeg savjetovanja održana je degustacija i promocija lokalnih mliječnih proizvoda, koju je organizirala Savjetodavna služba.

Prethodni članakSmije li susjed prenamjeniti prostor?
Sljedeći članak175 godina Gospodarskog lista
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.