U Novinarskom domu u Zagrebu, 12.11.2014. g. održan je okrugli stol na kojem su izneseni problemi s kojima se susreću proizvođači i trgovci jabuka i predložena rješenja u cilju bolje međusobne suradnje.

Okruglom stolu prisustvovali su predsjednik i glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice, Željko Banjavčić i Frane Ivković, vlasnik Agrofructusa, Denis Matijević, gost iz Njemačke, Safet Bračković, vlasnik Gomolave, Ante Plivelić, te proizvođać Zdravko Pokupić.

 

Zanimljiva rasprava započela je izjavom Frane Ivkovića kako su nastupila teška vremena u svijetu i EU, te kako su s obzirom na probleme s lošom godinom za voćare, dodatno otežali situaciju i otkupljivači koji su ponudili istu cijenu otkupa jabuka prosječno od 0,30-1,50 kn po kg. Treba napraviti reviziju upisnika proizvođača, rekao je Ivković. Denis Matijević dodao je kako se ulaskom na globalno tržište cijene niti ugovori nisu mijenjali, te da oko 80 % ukupne količine jabuka koje distribuiraju jesu I klase. Vlasnik Gomolave, Ante Plivelić, nadovezao se da proizvođaći moraju mijenjati svijest i navike u proizvodnji, a jedan od nedostataka svakako je i neupotrebljavanje zaštitnih mreža u voćnjacima te loš odabir sortimenta. Željko Banjavčić , spomenuvši da je dugogodišnje podizanje nasada jabuka bez potpune kontrole i stručnog nadzora, dovelo do problema s trgovcima koji plaćaju I klasu jabuka na način kako to njima odgovara. Proizvođač je taj koji treba određivati klasu, a najbolje rješenje bilo bi udruživanje na principu zajedničkog dohotka, nastavio je Banjavčić.

 

Udruživanje je ključ uspjeha

 

Zdravko Pokupić naveo je kako su ove godine skladišni kapaciteti bilježili gubitke, te kako ove godine nedostaje subvencija za otkup jabuka, a minimalni troškovi kod tehnološki naprednijih proizvođača iznose 2,5 kn/kg jabuke. Konačno se trebamo udružiti, ali i paziti da se previše ne zadužujemo cijelom imovinom, rekao je Pokupić.

Safet Bračković, prenio je iskustvo iz Njemačke, gdje je porez na promet voća 7%, što je ogromna razlika u odnosu na Hrvatsku, koja bi svakako trebala smanjiti visoku stopu od 25 %. Partnerski odnos je ključ uspjeha, a ne suprotstavljeni odnosi, obvezno mijenjajte previsoki porez i neodrživu odvojenu strukturu prodaje, sugerirao je okupljenima Bračković.

 

Ivan Stupnišek

Prethodni članakGrizli kocke
Sljedeći članakZa preradu i trženje maslina isplaćeno 325 tisuća kuna iz IPARD-a
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362