Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je 28. siječnja 2021. godine u Gospiću radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te lokalnih poljoprivrednika i drvoprerađivača na temu aktualnosti u poljoprivredi toga kraja.

-Razgovarali smo o bitnim temama za razvoj Ličko-senjske županije u kojoj je od strateške važnosti upravo poljoprivreda. Posebice stočarstvo, ali i drvoprerađivačka industrija i proizvodnja namještaja. Njoj će uvelike pridonijeti novi Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2030., uskoro  dostupan za komentare javnosti. Osim toga, bilo je riječi o investicijama iz Programa ruralnog razvoja. Putem njega je do sada na području županije isplaćeno gotovo 899 milijuna kn od više od jedne milijarde kuna odobrene potpore. Razgovarali smo i o Covid mjerama pomoći. Putem njih je ličkim poljoprivrednicima isplaćeno 6,6 milijuna kuna. Također i o budućim ulaganjima, izjavila je ministrica Vučković.

Osvrnula se i na novinarska pitanja o aktualnoj problematici stoke bez nadzora na području županije. Rekla je kako je Ministarstvo poljoprivrede još 2020. godine poduzelo niz kontrola slijedom kojih su potpore pojedinim korisnicima umanjene.

U cilju prevencije nepravilnosti i neprimjerenog držanja životinja te snažnije kontrole stoke na poljoprivrednim gospodarstvima Ministarstvo poljoprivrede izrađuje modul Risk management. On će biti dostupan djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, DIRH-a i APPRRR-a te HAPIH-a. U njega bi se na dnevnoj bazi i u skladu s propisanim rokovima prikazivale farme na kojima je potrebno provesti nadzor sukladno definiranim parametrima; npr. prijavljeno teljenje/janjenje, promet, plutajuća goveda, uginuća, zdravstveni status i slično. Aplikacija će omogućiti jedinicama lokalne samouprave i komunalnim redarima pregled farmi s JIBG-om, nazivom i adresom farme. Također i vrstama stoke koja se drži na toj farmi. 

U izradi je i Uputa o implementaciji zakonskih odredbi vezano za postupanje u slučajevima zanemarivanja domaćih životinja. Također i Program sufinanciranja zbrinjavanja domaćih životinja. Osim toga i Pravilnik o zootehničkim uvjetima držanja stoke, uz provjeru mogućnosti pooštrenja određenih odredbi unutar postojećih zakonodavnih okvira i njihovih izmjena i dopuna.

Još jedna od ključnih tema sastanka bila je degresivna stopa za gorsko-planinska područja. Odnosno smanjenje potpora za navedena područja sukladno veličini površine. predložena je u novom Strateškom planu 2023.-2027. Na sastanku je dogovoreno da će predložene odredbe biti razmotrene. Tako je najavljen novi sastanak na tu temu u Ministarstvu poljoprivrede.