10. svibnja 2022. ministarstvo poljoprivrede je održalo sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK). Teme su bile preraspodjele plaćanja, održivog stočarstva i problematike pašarenja i razvoja sustava krava-tele.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su predstavili analizu i kalkulacije različitih modela raspodjele izravnih plaćanja; sve s ciljem pravednije raspodjele sredstava namijenjenih dohotku poljoprivrednika. Hrvatska je predstavila simulacije i nalaze učinka nekoliko modela raspodjele vezano uz nastavak primjene prava na plaćanja tzv. „povijesna prava“.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede je zatražilo jedinstven stav Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore o tome treba li Hrvatska u idućem programskom razdoblju nastaviti proces smanjivanja razlika u vrijednosti prava do 2026.; ili prekinuti s različitim pravima 2023. godine.

Ukoliko se izjednače prava u 2023. godini, gubitak će osjetiti stočari koji drže 62 % grla stoke u Hrvatskoj; korist će osjetiti oni koji drže 38% te oni koji su nositelji prava, a više nemaju stoku. Ukoliko se nastavi s postupnim smanjivanjem razlika do 2026., po sadašnjem prijedlogu, korist će imati najosjetljiviji dio hrvatskog stočarstva; također i neki drugi koji se više ne bave stočarstvom, a imaju veća plaćanja po hektaru od prosjeka. Iznos od oko 130 milijuna kuna obuhvaća sva plaćanja stočara koji nemaju stoku. Trenutni izračuni pokazuju da bi, u slučaju prelaska na sustav jednakih plaćanja u 2023., ova kategorija primala oko 10 milijuna kuna manje.

Dodatno, raspravljalo se o potencijalnom umanjenju iznosa osnovne potpore; također i o specifičnim problemima s kojima se susreću stočari na krškim područjima, uz prijedlog dodatnih mjera za razvoj mesnog govedarstva.

Ministarstvo poljoprivrede je na ovaj način započelo novi krug sektorskih dijaloga o ključnim temama Strateškog plana 2023.-2027. koja će se odvijati narednih tjedana. Pri tome će se očitovanja svih komora, udruženja poljoprivrednika, znanstvenog sektora, civilnog društva i drugih ključnih dionika u poljoprivredi uzimati u obzir pri izradi finalne verzije Strateškog plana za razdoblje do 2027. godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje