Istra je sedmi puta zaredom najkvalitetnija svjetska regija za ekstra djevičanska maslinova ulja (EDMU). U svjetskom vodiču za EDMU Flos Olei 2022. uvršteno 66 ulja među 500 najboljih iz 55 maslinarskih država s 5 kontinenata, a jedno uvršteno ulje je iz Dalmacije.

Uspjeh istarskih maslinara nije došao preko noći. Rezultat je to dobro osmišljene poljoprivredne politike Istarske županije uz povoljne agroklimatske uvjete u proteklih 25 godina.

Više od 30 najnaprednijih uljara

Krenulo se s intenzivnom edukacijom maslinara, podjelom sadnica i odobrenim kreditima Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istarske županije. Uz to je promijenjena tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe. Velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije, omogućila su da Istra danas ima više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara. U njima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Istodobno  velika su ulaganja i znanje uložena u pripremu ulja za tržište. Takav sveobuhvatan pristup omogućilo je zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU.  

Odluka da Istru želimo brendirati kao regiju vrhunskih poljoprivrednih proizvoda te da ne biramo kvantitetu nauštrb kvalitete, pokazala se kao uspješnom recepturom. Danas, već sedmu godinu za redom, imamo najbolja maslinova ulja na svijetu, kao najbolju potvrdu. Poljoprivreda je grana koja zahtijeva jako puno mukotrpnog rada i ulaganja. Zato moje iskrene čestitke i zahvale idu svim istarskim maslinarima.

Istarska županija će i ubuduće nastaviti snažno poticati daljnji razvoj ove grane kroz Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizama Istre, izgradnjom sustava javnog navodnjavanja, projektima i programima koje provoditi županijska Agencija za ruralni razvoj Istre, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Ponosni na kvalitetu

Na ocjenjivanje pristigne do 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta. Profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke; nakon toga se radi selekcija 500 najboljih na svijetu. Unutar 500 najboljih Istra ima svojih 66, što je zaista impresivno, naglašava Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Niti u jednoj disciplini, u ni jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to sedam godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla prije svega u našoj zemlji.

Potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje naše važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost; da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj; zatim da svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Došlo je vrijeme, a sedam godina potvrđivanja dovoljan je dokaz, da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu, zaključio je Ivošević.