Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i suradnicima u utorak, 2. studenoga 2021., u Ministarstvu poljoprivrede održala sastanak s predstavnicima mljekarskog sektora. Točnije, predstavnicima proizvođača i otkupljivača mlijeka. Cilj je pronalaženje rješenja za aktualnu situaciju u ovom  izuzetno osjetljivom sektoru. Sektor se nalazi pod dodatnim udarima uslijed krize COVID-19 i rasta cijena stočne hrane. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu; Hrvatske gospodarske komore; Hrvatske poljoprivredne komore; Državnog inspektorata RH te predstavnici uzgojnih udruženja u stočarstvu. 

Nakon stagnacije u prošloj godini, trend pada proizvodnje mlijeka i broja isporučitelja se nastavio zbog čega je u cilju povećanja učinkovitosti sadašnjih mehanizama potpore i pronalaska održivog i ekonomski  isplativog rješenja za ovaj osjetljivi sektor organiziran sastanak na kojem je održana konstruktivna diskusija, a ministrica poljoprivrede saslušala sve prijedloge i sugestije predstavnika proizvođača i prerađivača mlijeka. 

-Prepoznajemo intenzivan trud i rad koji je potreban u proizvodnji mlijeka i gorući problem financijske održivosti poslovanja u tom sektoru. Stoga provodimo sve raspoložive mehanizme potpore. To uključuje nove potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja,  povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva koja sada premašuje 200 milijuna kuna. Posljednji paket pomoći, između ostalog, sadrži programe potpore primarnim proizvođačima mlijeka. To je zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj. Do kraja godine će biti otvoren i natječaj za robotizaciju farmi u mliječnom govedarstvu, istaknula je ministrica Vučković.

Dodala je:

Mljekarstvo je kao strateški sektor jasno prioritiziran i kroz prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Definiran je i kao osjetljiv putem Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Do sada realizirane mjere pomoći su doprinijele opstanku brojnih mljekara, ali sada je naš cilj jačanje isplativosti i povećanje proizvodnje. Ovom prigodom pozivam na udruživanje, kako bismo ojačali male i srednje proizvođače mlijeka. Cilj svega je postizanje dugoročne konkurentnosti hrvatskih proizvođača mlijeka.

Sudionici sastanka priznali su napore Ministarstva u kontekstu očuvanja sektora. Ministrica je s okupljenima ustanovila kako je za oporavak sektora, uz spomenuto jačanje kroz sektorsko udruživanje i provedbu mjera pomoći, ključno jačanje svijesti građana o potrošnji domaćeg mlijeka. Između ostalog i kroz prepoznatljivost oznake „Mlijeka s hrvatskih farmi“. Ona se odnosi isključivo na kvalitetno mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama i prerađeno u hrvatskoj prehrambenoj industriji.

Naime, pozitivan pokazatelj u domaćoj proizvodnji mlijeka je velik udio mlijeka prvog razreda kakvoće, više od 95 %. Također i 14,47 posto veća isporuka mlijeka po isporučitelju u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ona prosječno iznosi 9.519 kilograma. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje