U petak, 11. ožujka 2022., održan je sastanak s predstavnicima proizvođača i prerađivača mlijeka. Sastanak je održan radi stanja u tom sektoru uzrokovanog porastom cijena inputa u proizvodnji i tržišnih poremećaja. Cilj sastanka je sprječavanje pada broja mliječnih krava te potencijalnog odustajanja poljoprivrednika od te za hrvatsko gospodarstvo važne proizvodnje.

Proizvođači mlijeka su na sastanku pozdravili kalkulacije strukture prihoda i troškova u proizvodnji mlijeka izrađene od analitičara Ministarstva poljoprivrede. Pohvalili su niz mjera kojima je Ministarstvo nastojalo kompenzirati gubitke proizvođača i prerađivača u sektoru mljekarstva. Pohvalili su i aktivnosti na Vijeću ministara EU kojima je uvedena nova potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, a sredstva za dobrobit životinja povećana na 220 milijuna kuna.

Tijekom sastanka iznesena je inicijativa udruga u sektoru proizvodnje mlijeka. Njima se u cilju olakšanja poslovanja predlažu izmjene pravilnika u postojećoj regulativi sektora mljekarstva. Ministrica Vučković je naglasila kako će prijedlozi biti razmotreni na objektivan i stručan način. Bit će usuglašeni s proizvođačima i prerađivačima te implementirani bez da se opterećuje sustav ili ugrožava sigurnost hrane.

Također, ministrica Vučković je rekla kako Ministarstvo čini sve što može za ovaj osjetljivi sektor. Tako će sagledati svaku mogućnost za osiguravanje sredstava za dodatnu pomoć kroz državna i europska sredstva. Pri tome je istaknula podatke prema kojima je tom sektoru za ublažavanje posljedica koronakrize osigurano 48 milijuna kuna; kroz Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala više od 183 milijuna kuna;  putem proizvodno vezanih potpora i potpora za iznimno osjetljive sektore 197 milijuna kuna; za dobrobit životinja više od 121 milijun kuna.

Osim navedenog, u okviru mjera Programa ruralnog razvoja u sektoru mljekarstva za ulaganja u fizičku imovinu, razvoj poljoprivrednih gospodarstava te uspostavu proizvođačkih organizacija odobreno je više od 618 milijuna kuna.  Ukupno je u hrvatsko stočarstvo iz Programa ruralnog razvoja do danas uloženo 2,4 milijarde kuna, uz 1,9 milijardi kuna izravnih plaćanja i 1,3 milijardi kuna nacionalnih  sredstava. U posljednje dvije godine je dodatno putem COVID mjera za stočarstvo isplaćeno 240 milijuna kuna.

Najavljen je nastavak dijaloga i novi susret prije kojeg su predstavnici prerađivača i proizvođača u sektoru mljekarstva pozvani dostaviti svoja mišljenja, prijedloge i kritike na temu predloženih izmjena pravilnika te raspodjela potpora Ministarstva.

Dodatno valja istaknuti kako je trenutno u e-savjetovanju Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine. Onsadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje