Ministar Tihomir Jakovina sudjelovao je  na sedmom radnom sastanku Stalne radne skupine za ruralni razvoj jugoistočne Europe (SWG –  međunarodna organizacija institucija koje se bave kreiranjem i provođenjem agrarne, i politike ruralnog razvoja regije) koji se održava u Kopaoniku u Republici Srbiji.

 

Tijekom radnog sastanka svečano je potpisana obnovljena Drezdenska deklaracija iz 2007. godine koja će novim stavovima i ciljevima poslužiti kao platforma za dalje jačanje euro integracija i unapređenja suradnje na području poljoprivrede i ruralnog razvoja Jugoistočne Europe.


Potpisnici će na ovaj način, težeći daljnjem jačanju regionalnih partnerstava, proces euro integracija postaviti kao najvažniji cilj reforme poljoprivrednog sektora i ekonomskih transformacija ruralnih krajeva.

 

Ministar Tihomir Jakovina naglasio je da se prilikom zasjedanja Stalne radne skupine unapređuje suradnja cijele regije : “Mi smo prijateljska zemlja koja će svojim iskustvom u pregovorima, pripremi i ulaskom u EU, pomoći svim susjedima”.


Zamjenik generalnog direktora za poljoprivredu Europske komisije Jose Manuel Sousa Uva istaknuo je da je u globalnom smislu, Europska komisija tu da pomogne ekonomskom razvoju zemalja Jugoistočne Europe, ali i da je svaka zemlja odgovorna za sebe.

 

 


 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakAktualno razmatranje stanja u sektorima žitarica i uljarica
Sljedeći članakProvođenje mjere “Kontrola kvalitete meda”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.