5.rujna 2021. održana su natjecanja u oranju traktorima i u oranju volovskim zapregama. Deveto županijsko natjecanje u oranju traktorima i šesto županijsko, državno i europsko natjecanje u oranju volovskim zapregama održano je u naselju Gedići u općini Tar-Vabriga u krugu Traktor Story.

Organizator natjecanja je Udruga orača Istarske županije. Suorganizatori natjecanja su Hrvatska agencija za selo i hranu, Upravni odjel za poljoprivredu istarske županije, Agencija za ruralni razvoj Istre.

natjecanja u oranju trakorima i volovskim zapregama

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo poljoprivrede RH, Istarska županija i općina Tar-Vabriga.

natjecanja u oranju trakorima i volovskim zapregama

Na manifestaciji je sudjelovalo 9 traktora i 6 zaprega s parom volova i 2 zaprege s jednim volom.

Samo natjecanje prošlo je u prijateljskom ozračju. Prijatelji natjecatelja i brojni turisti sa zanimanjem su popratili ovaj događaj. Tomu je doprinijela i atraktivna lokacija natjecanja koja se nalazila blizu jame Baredine. Također, i veličanstveni prizor oranja volovskim zapregama sa simbolom Istre, istarskim govedom od milja nazvanog Boškarin.

oranje volovskim zapregama

Prvonagrađeni orač u kategoriji plugova premetnjaka je Goran Pištan. U kategoriji plugova ravnjaka prvonagrađeni orač je Patrik Momić. U atraktivnom oranju s parom volova prvo mjesto osvojili su  iskusni uzgajatelj istarskog goveda, Antonio Maras koji je držao plug i Klaudio Maretić koji je vodio volove. U  oranju s jednim volom pobijedili su  Aldo Štifanić kao vodič vola i Ivan Štifanić kao orač.

natjecanja u oranju trakorima i volovskim zapregama

IZVOR: https://www.savjetodavna.hr/ (Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.)

Prethodni članakKupusna kila
Sljedeći članakPrvi digitalni popis stanovništva u RH putem sustava e-Građani
Savjetodavna služba
Savjetodavna služba specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. Od svog osnutka 1991. godine pa do danas, Savjetodavna služba) imala je nekoliko etapa u svom razvoju u kojima su provedene statusne i organizacijske promjene te prilagodba kadrovske i specijalističke strukture zaposlenih, sukladno ciljevima i reformama poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj. Osnivanje i djelatnost Službe po prvi puta u njezinoj povijesti regulirano je donošenjem Zakona o Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u svibnju 2012. godine („Narodne novine“ br. 50/2012), pri čemu Služba dobiva i dvije javne ovlasti i to: provođenje stručnog nadzora u integriranoj proizvodnji, i organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nadalje, donošenjem Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi krajem 2013. godine („Narodne novine“ br. 148/13), promijenjen je naziv Službe u Savjetodavna služba - javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, čime je proširena djelatnost Službe sa novim poslovima i zadaćama i javnim ovlastima u području šumarstva. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Savjetodavne službe sistematizirano je 398 radnih mjesta, trenutno je zaposleno 247 službenika. Temeljem Zakona o savjetodavnoj službi, Služba ostvaruje sredstva za rad iz državnog proračuna RH, obavljanjem svoje djelatnosti i iz drugih izvora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i Statutom Službe. Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje.