Održano 12. natjecanje orača Brodsko – posavske županije

 

U petak 17. srpnja 2015. godine održano je dvanaesto po redu županijsko natjecanje orača. Znanje i vještinu oranja odmjerili su 8 natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka i 5 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka, ukupno njih 13.

 

Okupljenima su se obratili Ivica Prpić ispred Savjetodavne službe i HUONO-a, načelnica Općine Velika Kopanica Ružica Vukovac i dožupan Brodsko-posavske županije gospodin Davor Vlaović koji je ujedno i otvorio 12. natjecanje orača Brodsko-posavske županije.

Nakon unosa ocjena i obrade podataka suci, Ivica Prpić, Juraj Klarić i Tomislav Koturić napravili su sljedeć poredak:

U kategoriji plugova ravnjaka:

1.Dalibor Mahovac (Bodovaljci)
2.Antun Jovičić (Svilaj)
3.Stjepan Vučković (Prnjavor)

U kategoriji plugova premetnjaka:

1.Ivan Karavidović (Gundinci)
2.Ivica Karavidović (Gundinci)
3.Danijel Radičević (Mala Kopanica)

Pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka Dalibor Mahovac iz Bodovaljaca te pobjednik u kategoriji plugova  premetnjaka Ivan Karavidović iz Gundinaca predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na 13. Natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati 4 – 6. rujna 2015.godine u Suhopolju, Virovitičko-podravska županija.

Nakon dodjela nagrada i priznanja upriličen je svečani ručak za natjecatelje, sponzore, organizatore i sve posjetitelje. Dobro raspoloženje uz pjesmu i tamburaše nastavljeno je do kasnih popodnevnih sati.

Organizatori natjecanja, Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Savjetodavna služba i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije zahvaljuju se općini Velika Kopanica kao domaćinu natjecanja, te obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Tome Švaganovića iz Male Kopanica koji je ustupio svoju poljoprivrednu parcelu najboljim oračima županije. Zahvaljujemo se i svim sponzorima koji su na svoj način pripomogli da svi natjecatelji odu zadovoljni sa ovog natjecanja. Vrijedne nagrade osigurali su sljedeći sponzori:

Brodsko-posvska županija, Poljiprivredni institut Osijek, KWS sjeme d.o.o., Agroglas-dvotjednik za poljoprivredu, BASF, Monsanto-Dekalb, Općina Vrpolje, Općina Gundinci, Općina Garčin, Općina Oprisavci, Opcina Donji Andrijevci, Opcina Velika Kopanica.

Daliboru i Ivanu želimo dobro oranje i ravnu brazdu na predstojećem državnom natjecanju.

Dario Đurđević, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

 

 

Održano 13. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Mjesto Jarmina smjestilo se u sjeverozapadni dio Vukovarsko-srijemsku županiju. To je područje koje se može pohvaliti izuzetno kvalitetnom i plodnom zemljom, a uz to je i smješteno na blago povišenom mjestu koje omogućava idealne uvjete za bavljenje voćarstvom i ratarstvom, pa je zbog toga u samoj blizini mjesta voćnjak „ Borinci“ koji je na daleko poznat po kvalitetnom voću, posebno jabukama.

 

Mještani Jarmine ponosni su na svoje selo, a kako i ne bi kad predstavljaju dobri duh Hrvatskog zagorja u srcu Slavonije.Da Zagorci osim toga što su veseljaci vole i raditi, pokazali su uspješnom organizacijom.

13. natjecanja orača Vukovarsko-srijemske županije, koje je održano 18. srpnja 2015. na parceli OPG-a  Draganić iz Jarmine. Ovu vrlo zahtjevnu organizaciju, a posebno ove godine kad se radilo na temperaturi i do +39 °C pomogli su Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Općina Jarmina i Savjetodavna služba PO Vukovarsko-srijemske županije.

Pokrovitelj ovog natjecanja, kao i svake godine, bila je županija Vukovarsko-srijemska to jest Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, a glavni sponzor tvrtka „Lateran Agro“  iz Vinkovaca, koji je osigurao dvije druge nagrade i majice za natjecatelje i suce. Ostali sponzori su bili : „Pioneer sjeme“ – Zagreb,  „Agro-glas“ – Osijek,  PIK – Vinkovci,  „Poljoopskrba Međunarodna trgovina“ – Zagreb.

Prije početka natjecanja načelnik Općine Jarmina, gospodin Andrija Draganić obratio se nazočnima riječima dobrodošlice, zahvalio svima na dolasku i na pomoći oko organizacije i zaželio neka pobjedi najbolji. Nakon svečanog otvaranja ispred šatora sa posjetiteljima prošao je mimohod traktora s odvažnim natjecateljima koji su zauzeli svoje startne pozicije i počela je velika bitka za prvo mjesto, a usprkos visokoj temperaturi i tvrdom i suhom tlu.

Natjecalo se u dvije kategorije: plugovima ravnjacima 9 natjecatelja, a plugovima premetnjacima.

5 natjecatelja. Svima velika zahvala jer ih ovi ekstremni uvjeti nisu omeli da pokažu svoje znanje i umijeće. Da je bilo vrlo teško govori i činjenica da su odustala dva natjecatelja (Luka Matajić- savinuo dva raonika i Krunoslav Filipov).

Sve su pomno nadzirali, bilježili i ocjenjivali suci: Ivica Prpić, Dario Đurđević i Željko Kucjenić. Voditelj natjecanja je bio Đuro Cerovčec, ujedno i predsjednik UNO-VSŽ.  Zbog teških uvjeta suci su odlučili da neće dodjeljivati negativne bodove za dubinu, ali su se pridržavali svih ostalih kriterija određenih pravilnikom svjetske oračke udruge. Suci su odlučili:

kategorija plugovi ravnjaci

  1. Đuro Lešić (Bošnjaci), OPG.
  2. Ivan Jovanovac (Bošnjaci), OPG.
  3. Antun Malešević (Komletinci), PIK-Vinkovci

kategorija plugovi premetnjaci

  1. Josip Vinković (Bošnjaci), OPG.
  2. Igor Živković (Retkovci), OPG.
  3. Matija Dugina (Jarmina), OPG.

Pobjednici su si osigurali put na državno natjecanje koje će se održati  4.-5. rujna 2015. u Suhopolju u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz to, pobjednici su dobili: prijelazne pehare, plakete, novčane bonove, kristalne vaze HUONO-a, priznanja, diplome, i vrijedne nagrade sponzora, a ostali natjecatelji su dobili Priznanja i nagrade sponzora.

Općina Jarmina pripremila je za natjecatelje iz Jarmine pehare koje im je uručio načelnik Draganić, što bi im trebao biti vjetar u leđa za daljnja natjecanja.

Ovom prigodom posebno bih se zahvalio Općini Jarmina na čelu sa načelnikom Andrijom Draganić, koji su odradili svoju zadaću vrlo uspješno usprkos velikom broju nepovoljnih okolnosti. Zahvalio bih se i natjecateljima, ali i publici koja je sve pomno pratila do samoga kraja. Druženje je nastavljeno uz ručak i glazbu koja je nezaobilazna na ovakvim događanjima. U nadi da se vidimo i iduće godine i u još većem broju srdačan pozdrav.

Đuro Cerovčec, dipl.ing.agr.
viši stručni savjetnik za mehanizaciju

 

Prethodni članakKako se riješiti štetnika korjenastog povrća?
Sljedeći članakCrvljivost plodova
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.