Državni tajnik Tugomir Majdak je u okviru Međunarodnog BIOEAST Kongresa na visokoj razini, održanog u Varšavi 15. i 16. ožujka 2023. godine, sudjelovao na službenom sastanku i panelu državnih tajnika ministarstava poljoprivrede 11 država članica BIOEAST inicijative tijekom kojeg su raspravljali o nacionalnim konceptima razvoja biogospodarstva.

Kongres ima za cilj predstaviti Program strateških istraživanja i inovacija u cilju pružanja relevantnih i istraživačkih smjernica vezanih za politiku strateškog istraživanja u području biogospodarstva i povezanih sektora, u kojem su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, te  je ujedno bio prilika i da se prezentiraju nacionalni koncepti razvoja  biogospodarstva i rasprave najvažniji izazovi u kontekstu istraživanja i inovacija s kojima se suočava BIOEAST makro-regija.

Tom prilikom državni tajnik Majdak istaknuo je kako Ministarstvo poljoprivrede radi na uspostavi okvira za razvoj nacionalne strategije biogospodarstva i pratećeg akcijskog plana, a nacrt Strategije biogospodarstva uskoro će biti predstavljen u javnoj raspravi.  Također, naglasio je kako će se putem digitalne platforme potaknuti međuresorna suradnja institucija te razmjenjivati podatke vezano za daljnji razvoj biogospodarstva u Hrvatskoj.

Međunarodni kongres na visokoj razini u organizaciji BIOEAST inicijative i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske ujedno predstavlja i završnu konferenciju BIOEASTsUP projekta na kojemu su kao partneri i predstavnici RH sudjelovali Energetski institut Hrvoje Požar i Hrvatska poljoprivredna komora.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje