U Ministarstvu poljoprivrede su proteklih dana održane dvije sjednice Stručnih savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima.

 

Članovi savjeta su informirani o poduzetim aktivnostima nastavno na zaključke s proteklih savjeta. Tako je održan sastanak s HŽ Cargom po pitanju troškova prijevoza na kojem je istaknuto kako su otvoreni za suradnju i pojedinačne razgovore.

 

Vezano na standarde otkupa i zavisne troškove, isti se neće definirati podzakonskim aktima, već će se u oba sektora pristupiti izradi Kodeksa koji bi dao preporuke za jedinstveni pristup svih uključenih s ciljem ujednačavanja uvjeta na tržištu i konkurentnijih uvjeta rada.

 

Ponovno su pozvani proizvođači na organizaciju i traženje održavanja sastanka/predavanja od strane Ministarstva poljoprivrede na temu sheme udruživanja – osnivanja proizvođačkih organizacija/grupa, kako bi što bolje iskoristili sredstva EU ali i ostvarili bolju poziciju.

 

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNatječaji za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. -2018.
Sljedeći članakKovrčavost lišća – najčešća bolest bresaka i nektarina
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.