30. siječnja 2023. godine u Bruxellesu je održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU. Hrvatsko izaslanstvo je predvodila ministrica Marija Vučković. Kraljevina Švedska preuzela je predsjedanje Vijećem. Na samom početku predstavila je svoj program rada u području poljoprivrede i ribarstva.

Ministri su razmijenili mišljenja o utjecaju ruske invazije na Ukrajinu na tržište poljoprivrednih proizvoda. Ministrica Vučković naglasila je odlučnost u borbi protiv destabilizacije sigurnosti opskrbe hranom u svijetu ustvrdivši da je tu borbu nužno početi osnaživanjem EU proizvođača hrane koji se već mjesecima bore s povećanjem cijena energenata i svih poljoprivrednih inputa.

Ministri su predlagali različita rješenja koja su u dosadašnjim nastojanjima da se ublaže posljedice kriza davale određene rezultate.

I do sada smo u suradnji s Europskom komisijom poduzimali mjere kako bismo im pomogli u prevladavanju posljedica još jedne krize, nastavljamo s raspravom o mogućim rješenjima i modalitetima daljnje potpore poljoprivrednicima te građanima Ukrajine. Naše zajedničko tržište je snažno i otporno te se trebamo pobrinuti da takvo i ostane, trebamo zajednička, ciljana i pravedna rješenja,  izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.

Ministri su razmijenili mišljenja o poljoprivrednim aspektima revizije Direktive o industrijskim emisijama čije ciljeve Hrvatska u potpunosti podržava, smatrajući da je potrebno pronaći pravu mjeru i model kojim bi istovremeno ojačali sigurnost opskrbe hranom i dali poljoprivrednicima motiv da nastave s proizvodnjom. 

Hrvatska je podržala slovenski prijedlog o označavanju zemlje podrijetla meda ususret reviziji zakonodavstva koje regulira to pitanje jer smatra da se kvalitetnim označavanjem prehrambenih proizvoda potrošačima daje mogućnost donošenja informiranih odluka o kupnji, ali prije svega se štite i osnažuju domaći proizvođači.

Od ostalih tema portugalsko izaslanstvo dalo je svoje viđenje buduće revizije zakonodavstva EU-a kako bi se osigurala dobrobit životinja tijekom transporta te je provedena rasprava o mogućnostima biogospodarstva u svjetlu aktualnih izazova s posebnim naglaskom na ruralna područja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje