Krajem prošle godine, proslavljen je 11. WOW rođendan udruge WOW i po deseti puta  dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix. Što žene žele akcija je koju već desetu godinu organizira udruga WOW.

U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, grupa žena koju je u kolovozu 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i jubilarni, deseti rođendan nagrade.

Udruga namijenjena vinarkama, vinotekarkama, novinarkama, enologinjama, sommelierkama, ali i drugim vinoljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci sa stotinjak članica. Angažirane su na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina – osobito vinarki. Poznate su i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima.

Što žene žele?

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini. Na temelju toga sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije Što žene žele, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru.

Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roka Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović. Ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnjih sommeliera, Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa organizirano je u opatijskom hotelu „Ambasador“. Finalni stručni žiri je između 12 finalista naslijepo odabirao pobjednike u svakoj kategoriji. Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella i Gianfranco Kozlović. U Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, a u Burgundiju Luka Krajančić. U Toscanu je putovao predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire, a prošlogodišnji pobjednik, predstavnica vinarij Jakob, Valentina Jakobović pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano. Tamo su prisutvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini.

Ovogodišnji pobjednici su:

  • Pjenušac Pavel Šember 2018;
  • Bijela vina St. Hills Le chiffre 2020.;
  • Rosé Bastijan Rose 2021.;
  • Crvena vina Gran Teran Coronica 2015;
  • Desertna vina Benvenuti San Salvatore 2013.

Tijekom predaje nagrada pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIK-a Vrbovec i kekse Miscotti, Mirte Atlije.

Foto: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW
Foto: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW