Krajem prošle godine, proslavljen je 11. WOW rođendan udruge WOW i po deseti puta  dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix. Što žene žele akcija je koju već desetu godinu organizira udruga WOW.

U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, grupa žena koju je u kolovozu 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i jubilarni, deseti rođendan nagrade.

Udruga namijenjena vinarkama, vinotekarkama, novinarkama, enologinjama, sommelierkama, ali i drugim vinoljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci sa stotinjak članica. Angažirane su na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina – osobito vinarki. Poznate su i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima.

Što žene žele?

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini. Na temelju toga sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije Što žene žele, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru.

Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roka Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović. Ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnjih sommeliera, Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa organizirano je u opatijskom hotelu „Ambasador“. Finalni stručni žiri je između 12 finalista naslijepo odabirao pobjednike u svakoj kategoriji. Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella i Gianfranco Kozlović. U Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, a u Burgundiju Luka Krajančić. U Toscanu je putovao predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire, a prošlogodišnji pobjednik, predstavnica vinarij Jakob, Valentina Jakobović pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano. Tamo su prisutvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini.

Ovogodišnji pobjednici su:

  • Pjenušac Pavel Šember 2018;
  • Bijela vina St. Hills Le chiffre 2020.;
  • Rosé Bastijan Rose 2021.;
  • Crvena vina Gran Teran Coronica 2015;
  • Desertna vina Benvenuti San Salvatore 2013.

Tijekom predaje nagrada pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIK-a Vrbovec i kekse Miscotti, Mirte Atlije.

Foto: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW
Foto: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje