Odvažite se na neodoljivo putovanje u prošlost i uživajte u vinskim okusima hrvatskih vinara u općini Fužine. Ona ovog vikenda slavi 150 godina turizma i gostoljubivosti.

Subota, 15. lipnja rezervirana je za jedinstvenu Wine&Lake walk, vinsku šetnju uz očaravajuće fužinarsko jezero Bajer kada će moći uživati u degustacijama vina, vinara iz Istre, Kvarnera, Međimurja, Bregovite Hrvatske i Ozlja, aromatičnim sirevima, domaćim salama od divljači. Na stazi dugoj 7 km bit će postavljeno pet vinskih stanica. Od toga četiri uz jezero i jedna u centru Fužina. Sve će biti postavljene uz beach barove na jezeru i špilju Vrelo.

Posjetitelje će zabavljati ulični svirači. U popodnevnim satima organizirano je gledanje utakmice Europskog prvenstva putem video zida, a Vatrene će bodriti i grupa Impulsi. Za najmlađe posjetitelje organizirana je fun zona s kreativnim radionicama i oslikavanjem lica.

Za bezbrižno putovanje, svim posjetitelji iz Rijeke put Fužina mogu doživjeti i tematskim vinskim vlakom koji će uključivati i vođenu turu sa stručnim vodičem. Program počinje u podne, a trajat će do kasnijih večernjih sati. Ulaznice za Wine&Lake walk, vinsku avanturu mogu se nabaviti putem sustava Eventim, za sve posjetitelje koji dolaze vlakom ili automobilom. Za posjetitelje koji dolaze vlakom, vlak iz Rijeke kreće u 13:15 sati, a povratak iz Fužina je u 22 sata.

Svi željni vožnje dva kotača imat će prigodu to učiniti tijekom obiteljske biciklijade. Ona se održava u subotu od 14:30 do 18 sati oko jezera Bajer, a omogućen je i najam bicikala.

Prvi turisti – putovanje u prošlost

Nedjelja je posvećena prizorima iz prošlosti kada će na željeznički peron u Fužine doći povijesni vlak kojim će se oživjeti trenutci iz davne 1874. godine kada su izletnici sa Sušaka, Rijeke i primorskih naselja dolazili u Fužine. Posjetitelje će dočekati Puhački orkestar Fužine i učenici Osnovne škole Ivanke Trohar. Posjetitelje će u povijesnom vlaku pratiti stručni vodič i glumačka ekipa HNK Ivana pl. Zajca u tradicionalnim kostimima.

Vlak iz Rijeke polazi u 11:15 sati, a dolazak je predviđen u 12 sati. Nakon glazbeno-zabavnog programa na željezničkoj stanici, slijedi šetnja do centra Fužina, gdje će posjetitelji uživati u scenskom prikazu „Prvi turisti“ koji će se održati na pozornici ispred zgrade Pivarne (u centru Fužina). Rekonstrukcija prošlosti koju je režirao Denis Brižić, prvak kazališta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci prikazat će prvi organizirani dolazak turista u Fužine, začinjen ljubavnom dinamikom. U uprizorenju dolaska turista, pored kazališta, Čavjanskih maškara i KUD-a Primorka Krasica, sudjeluju i Puhački orkestar Fužine, OŠ Ivanke Trohar, Udruga dr. Franjo Rački, kočijaš Ujo & konjić Lisac, grupa Gorani.

Nakon scenskog prikaza, program se nastavlja na glavnoj pozornici ispod brane, uz nastupe Puhačkog orkestra Fužine, zbora Vrelo, KUD-ova i vokalnih skupina. U centru Fužina posjetitelje očekuje prezentacija hrvatskih vinara uz degustacije vina, a tijekom oba dana program će biti obogaćen ponudom domaćih OPG-ova, punktovima s craft pivovarama i food truckom. Karte za povijesni turistički vlak dostupne su putem Eventim sustava. Detaljne informacije o programu potražite na Facebook stranici Tourist info Fužine i Instagram pageu.

Prethodni članakStiže ljeto i vrijeme putovanja, evo što ne smijete učiniti s biljkama!
Sljedeći članakUltimativno sočan
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.