Sukladno članku 40. stavka 4. Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori (Narodne novine br. 51/2015.) prvi izbori za tijela Komore održali su se godinu dana poslije donešenog Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori, točnije 09.05.2016. godine. Prvi je to puta da je osnovana komora agronomskih stručnjaka koja bi svojim osnutkom trebala doprinjeti jačem razvoju agronomske struke, boljoj povezanosti akademskih agronoma, te zaštiti njihovih interesa.

Sve okupljene agronome i podupiratelje pozdravio je ministar poljoprivrede prof.dr.sc. Davor Romić, naglasivši potrebu i značaj osnivanja Agronomske komore.

Sukladno Javnom pozivu za podnošenje prijava za upis u Osnivački popis radi sudjelovanja na Prvim izborima za tijela Hrvatske agronomske komore, Povjerenstvu za provođenje izbora za Hrvatsku agronomsku komoru pravovremeno je (do 31. ožujka 2016. godine) podneseno 555 prijava. U Osnivački popis upisano je 552 agronoma koji su udovoljavali uvjetima, te 3 umirovljene osobe.

Na prvim izborima prisustvovala su 193 člana s osnivačkog popisa, od kojih su svi mogli birati i biti birani u sva tijela Komore, a izborna skupština Komore mogla se održati i na njoj se mogu donositi pravovaljane odluke ako je prema Osnivačkom popisu na izbornoj skupštini Komore nazočno najmanje sto agronoma koji udovoljavaju uvjetima iz javnog poziva.

Pravovaljanih prijava za članove skupštine bilo je 24, od kojih je odabrano 15 osoba koje čine skupštinu Komore, dok je za Nadzorni odbor prijavljeno 8 kandidata, a odabrano njih 5. Za članove skupšine bilo je ubačeno 185 glasačkih listića, svi pravovaljani, a za Nadzorni odbor njih ukupno 183, te također nijedan nevažeći listić.

Za predsjednika Hrvatske agronomske komore izabran je prof.dr.sc. Zoran Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dok je njegovim zamjenikom proglašen prof.dr.sc. Vlado Guberac s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Pred svim odabranim predstavnicima je težak posao, nadajmo se na boljitak svih akademskih agronoma i boljem razvoju agrara.

RANG LISTA KANDIDATA ZA ČLANOVE SKUPŠTINE

Ime i prezime

Ukupan broj glasova

1. Vlado Guberac

122

2. Romeo Jukić

93

3. Zoran Grgić

89

4. Roberta Sorić

86

5. Matija Domačinović

84

6. Renata Bažok

83

7. Vladimir Džaja

83

8. Vladimir Margeta

83

9. Zdenko Grahovac

79

10. Pero Mijić

76

11. Boro Mioč

73

12. Ĺ˝eljko Kraljičak

73

13. Alka Turalija

70

14. Berislav Vrkljan

69

15. Jasminka Karoglan Kontić

69

 

 

RANG LISTA ČLANOVA NADZORNOG ODBORA

Ime i prezime

Ukupan broj glasova

1. Branka Komesarović

111

2. Ramona Franić

101

3. Marija Cerjak

83

4. Berislav Prakatur

69

5. Siniša Krnjaić

59

 

 Gospodarski list

Prethodni članakJoš 7 dana za prijavu projekata za novac iz Vinske omotnice
Sljedeći članakPrednosti združenih usjeva u povrćarskoj proizvodnji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.