U Ministarstvu poljoprivrede – Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane, dana 27. studenoga 2013. godine, održan je sastanak s delegacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i zemalja Bliskog istoka.

 

Na ovom inicijalnom sastanku, zemlje UAE i Bliskog istoka iskazale su veliki interes za uvozom živih goveda i ovaca kao i za njihovim mesom, a koje potječu iz Republike Hrvatske. Razmijenjene su informacije o kapacitetima kao preduvjetu  za ostvarivanje ovakve trgovine, što bi kroz dugoročnu suradnju uključivalo izvoz 150.000 goveda i  do 400.000 ovaca.

 

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane prihvatila je poziv delegacije da kroz nadolazeće razdoblje razmijeni i uskladi  veterinarsko – zdravstvene uvjete koji su potrebni  za ostvarivanje trgovine, te podrži sve hrvatske izvoznike koji su zainteresirani za otvaranje ovako velikog tržišta kao što su to zemlje Bliskog istoka.

 

Uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, na čelu s pomoćnicom ministra dr.sc. Mirjanom Mataušić -Pišl, na sastanku su sudjelovali  predstavnici tvrtke IFC – Trading g. Ali AlKhatib i  g. Fadijem Salfitiem,  te njihov  predstavnici u RH g. Romeo Radić ispred INTER DELTA -e Zagreb, te g. Hammad Ahel i   dr.mr.sci. M. Zaky Ahel koji već godinama lobiraju za Hrvatsku i promovira ju u arapskom svijetu.

 

 src=

Prethodni članakUputa za postupanje prilikom klanja svinja za privatnu domaću potrošnju
Sljedeći članakStaklarskom obrtu bespovratna potpora iz IPARD -a
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.