Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, organizatorica natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika/icu i ambasadorica projekta za Hrvatsku, na konferenciji za novinare održanoj sredinom lipnja u Zagrebu u Hrvatskoj kući „Materina priča“, predstavila je ovo zanimljivo natjecanje.

„Od ovog trenutka poljoprivrednici i poljoprivrednice mlađe od 40 godina mogu se prijavljivati na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Hrvatskoj, a natječaj je otvoren do 12. srpnja“. Tim je riječima eurozastupnica Petir, inače jedina punopravna članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Hrvatske, pozvala mlade koji se bave poljoprivredom da se prijave na natječaj.

Promicanje mladih poljoprivrednika

Govoreći o natječaju, Petir je istaknula da će pobjednik/ca ovog natječaja zastupati Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji će po treći put organizirati Europska pučka stranka (EPP), najjača politička opcija unutar Europskog parlamenta i pritom je istaknula da je cilj te nagrade promicanje mladih poljoprivrednika/ca i dobrih primjera njihovih djelatnosti koje su inovativne, održive i tržišno orijentirane, a za nju se mogu natjecati poljoprivrednici/ce iz zemalja članica EU.

„Nezaposlenost među mladima je velika i iznosi više od 40% ukupne nezaposlene populacije u Hrvatskoj, a upravo poljoprivreda nudi niz mogućnosti za samozapošljavanje. Hrvatsko selo neće opstati ukoliko mladi ne ostanu živjeti na svojoj djedovini. Upravo su mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice most koji spaja našu bogatu baštinu, tradiciju i običaje naših predaka što uključuje i znanje o tradicionalnoj proizvodnji hrane, ali i našem identitetu s budućnošću jer od toga uzimaju ono dobro i ponovo ga, na suvremen i inovativan način, vraćaju u život“, naglasila je Petir.

Kako se prijaviti?

Mladi poljoprivrednici/ce koji žele sudjelovati u natječaju mogu ispuniti prijavnicu ovdje: Prijavnica za natječaj ili putem stranice zastupnice Marijane Petir.

Prijavnica sadrži pitanja o vrsti poljoprivredne proizvodnje, njezinoj održivosti ili inovaciji, doprinosu te proizvodnje lokalnoj zajednici, njezinim učincima na zaposlene itd.

Zastupnica Petir će petero najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika koji su se prijavili na natječaj, uključujući i pobjednika/cu, omogućiti putovanje u Bruxelles na završnu svečanost gdje će sudjelovati i na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika. Uz to će se za pobjednika/cu osigurati poticajna nagrada. Pobjednik/ca natječaja u Hrvatskoj zastupat će našu zemlju na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji.

Partnerske organizacije projekta su Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta „Josip Juraj Strossmayer“ u Osijeku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Veleučilište „Marko Marulić“ iz Knina, Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski seljački savez i Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika čiji su predstavnici članovi Stručnog povjerenstva koje će na temelju zadanih kriterija odabrati najbolji projekt.

O natječaju

“Europska nagrada za mlade poljoprivrednike/ce” već treću godinu za redom dodijelit će se u Europskom parlamentu u organizaciji Europske pučke stranke (EPP) koja je najjača politička opcija unutar Europskog parlamenta. Nositelji projekta su zastupnici u Europskom parlamentu iz redova EPP-a, Nuno Melo i Esther Herranz, u suradnji s konferencijom portugalskih poljoprivrednika (CAP) i organizacijom španjolskih poljoprivrednika (ASAJA).

Nagrade mladim poljoprivrednicima dodjeljivat će se u tri kategorije: za najbolji, najodrživiji i najinovativniji projekt. Kriteriji su propisani pravilnikom o natječaju i odnose se na primjenu novih znanja (“know-how”), novih metoda ili novih tehnologije u pojedinom sektoru ili regiji te na prijenos i održavanje inovacija.

Mladi poljoprivrednici predstavljaju 10% poljoprivrednog sektora EU i ključni su za održanje života u ruralnim područjima te osiguravaju budućnost kvalitetne proizvodnje i opskrbe hranom.

 src= 

 

 

Marijana Petir ambasadorica je projekta izbora najboljeg mladog poljoprivrednika/ice u Hrvatskoj

 

 width=Uz zastupnicu Petir o projektu je govorio i dio članova Stručnog povjerenstva (s lijeva na desno): Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, prof. dr.sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, prof.dr.sc. Mirko Gugić, dekan Veleučilišta „Marko Marulić“ i Božica Marković direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

 width= 

 

Martina Petrović iz Vukojevaca prošle godine proglašena je najboljom mladom poljoprivrednicom u Hrvatskoj, a bavi se uzgojem svinja fajferica

  

 

 

 

Mlada poljoprivrednica opisuje svoje dojmove i iskustva koja je stekla sudjelovanjem na ovom natjecanju, a kao poticaj mladim poljoprivrednicima/cama da se prijave na ovogodišnji natječaj. Više pročitajte ovdje.

Prethodni članakJe li moguće povećati sadržaj octene kiseline u octu?
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede uputilo Europskoj komisiji još tri zahtjeva za registraciju oznake izvornosti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.