Solana Pag d.d., Svilno bb, 23 250 Pag, Republika Hrvatska podnijela je dana 09. rujna 2015. godine Ministarstvu poljoprivrede Zahtjev za zaštitu naziva „Paška sol“ oznakom izvornosti. Sukladno zakonskoj proceduri, nakon provedene evaluacije Zahtjeva i Specifikacije proizvoda od strane stručnog Povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji koje je podnositelj zahtjeva izvršio, Zahtjev za zaštitu naziva „Paška sol“ oznakom izvornosti usvojen je u svibnju ove godine. Obavijest o istome objavljena je u Narodnim novinama, čime je, kao dio nacionalnog postupka, bilo omogućeno svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi sa legitimnim interesom, a koja ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, uložiti prigovor na Zahtjev u roku od 2 mjeseca. Budući da nije zaprimljen niti jedan prigovor, Ministarstvo poljoprivrede je 08. kolovoza ove godine donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „PAŠKA SOL “ – zaštićena oznaka izvornosti.

Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda, I. G. Kovačića 2, 40 000 Čakovec, Republika Hrvatska podnijela je dana 22. srpnja 2015. godine Ministarstvu poljoprivrede Zahtjev za zaštitu naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Sukladno zakonskoj proceduri, nakon provedene evaluacije Zahtjeva i Specifikacije proizvoda od strane stručnog Povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji koje je Udruga izvršila, Zahtjev za zaštitu naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ oznakom zemljopisnog podrijetla usvojen je u svibnju ove godine. Obavijest o istome objavljena je u Narodnim novinama, čime je, kao dio nacionalnog postupka, bilo omogućeno svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi sa legitimnim interesom, a koja ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, uložiti prigovor na Zahtjev u roku od 2 mjeseca. Budući da nije zaprimljen niti jedan prigovor, Ministarstvo poljoprivrede je 08. kolovoza ove godine donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „MEĐIMURSKO MESO ‘Z TIBLICE “ – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Prijelazna nacionalna zaštita označava vremenski period koji traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije, do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele Europske unije. Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu Europske unije.

Nazivi proizvoda zaštićeni prijelaznom nacionalnom zaštitom kao zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet imaju jednaku pravnu zaštitu kao i proizvodi zaštićeni na razini Europske unije, ali je važeća samo na teritoriju Republike Hrvatske. Za vrijeme trajanja prijelazne nacionalne zaštite na tržištu se mogu pod zaštićenim nazivom nalaziti samo proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda od ovlaštenog kontrolnog tijela.

Slijedeći korak koji Solana Pag d.d. i Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda, trebaju poduzeti je pokretanje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda, a kojeg provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede. Nakon toga će, posredstvom Ministarstva podnijeti Europskoj komisiji zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva „Paška sol“ i zahtjev za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ na razini Europske unije.

 

Prethodni članakAgencija odobrila 94,5 milijuna kuna za 831 projekt malih poljoprivrednika
Sljedeći članakNewsletter 15/2016
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.