Tijekom studenog 2022. u Italiji na otocima Siciliji i Sardiniji potvrđeni su prvi slučajevi epizootske hemoragijske bolesti u goveda u Europskoj uniji.

Epizootska hemoragijska bolest (eng. Epizootic haemorrhagic disease, EHD) je vektorska nekontagiozna virusna bolest domaćih i divljih preživača, prvenstveno bjelorepih jelena (Odocoileus virginianus) i goveda. Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2018/1882 kategorizirana je u D i E skupine bolesti. Ovce i koze također su osjetljive, ali obično ne razviju kliničke znakove bolesti. Uzročnik bolesti je virus iz roda Orbivirus i srodan je virusu bolesti plavog jezika (BPJ).

Bolest se prenosi komarčićima (Culicoides spp.) što uvjetuje sezonsku pojavu bolesti, uglavnom u kasno ljeto i jesen. Bjelorepi jelen je najteže pogođena vrsta, pri čemu perakutni oblik ima visoku stopu smrtnosti. Uginuće nastupa za 12 sati, a najkasnije za 2-5 dana. Klinički znakovi sllični su onima pri infekciji virusom BPJ.

U goveda se klinički znakovi javljaju rijetko. Mogu se javiti: gubitak apetita, povišena tjelesna temperatura, groznica, otečen jezik plavkaste boje (cijanoza i otok), pojačano slinjenje, upala očnih spojnica (konjunktivitis), upala sluznice usta, respiratorni poremećaji, mršavost, hromost, i cvenilo kože vimena. Uginuće može nastupiti kao rezultat dehidracije i komplikacije uslijed upale pluća.
Zbog pojave EHD uspostavljena je zona ograničenja sa zabranom premještanja svih preživača u radijusu od 150 km oko žarišta.

U uzorcima životinja sa Sardinije i Sicilije genotipizacijom i sekvenciranjem cijelog genoma virusa potvrđeno je izravno sjevernoafričko podrijetlo virusa koji je identičan soju izoliranom u Tunisu. Obzirom na trenutnu rasprostranjenost istog virusa u Tunisu, a vjerojatno i njemu susjednim zemljama, mogao se, baš kao u ranijim slučajevima prodora virusa BPJ, predvidjeti prodor bolesti u države južne Europe.

S obzirom da se radi o bolesti koju prenose vektori, pozivaju se subjekti i veterinari da u području županija srednje i južne Dalmacije dodatno obrate pažnju na znakove koji bi mogli uputiti na ovu bolest.

I ovim putem podsjećaju se posjednici životinja da sve kliničke znakove bolesti žurno i bez odgađanja prijave veterinarima u svrhu kliničkog pregleda i uzorkovanja s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje