Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu, 31. kolovoza 2022. godine sudjelovala na potpisivanju ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za  hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu u Ljubuškom.

Vlada je na sjednici održanoj u srpnju ove godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom je osigurano 32,5 milijuna kuna za projekte iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti te poljoprivrede. Za programe u poljoprivredi izdvojeno je 4,2 milijuna kuna za čak 78 projekata koji će podržati rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje Hrvata u BiH, i to kao nastavak politike intenzivne suradnje u ovom sektoru s područjima gdje živi hrvatski narod.

U tom kontekstu, ministrica Vučković je na današnjem potpisivanju ugovora, čestitavši svim korisnicima, istaknula kako donošenjem predmetne Odluke Vlada RH nastavlja pružati važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih dodatno osnaživati i ohrabrivati hrvatski narod u njegovom nastojanju da razvija i očuva nacionalni identitet. Odabrani su veći, značajniji i razvojni projekti koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, koji su u partnerstvu s lokalnom zajednicom te ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu, uzimajući u obzir ravnomjernu zemljopisnu raspoređenost financiranih projekata.

Kada je riječ o vanjskoj trgovini dviju zemalja, razmjenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s Bosnom i Hercegovinom karakterizira suficit i visoka pokrivenost uvoza izvozom, pri čemu je BiH jedna od najznačajnijih partnera u vanjsko trgovinskoj razmjeni RH, te se promatrano od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri izvozne zemlje.