Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu, 31. kolovoza 2022. godine sudjelovala na potpisivanju ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za  hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu u Ljubuškom.

Vlada je na sjednici održanoj u srpnju ove godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom je osigurano 32,5 milijuna kuna za projekte iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti te poljoprivrede. Za programe u poljoprivredi izdvojeno je 4,2 milijuna kuna za čak 78 projekata koji će podržati rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje Hrvata u BiH, i to kao nastavak politike intenzivne suradnje u ovom sektoru s područjima gdje živi hrvatski narod.

U tom kontekstu, ministrica Vučković je na današnjem potpisivanju ugovora, čestitavši svim korisnicima, istaknula kako donošenjem predmetne Odluke Vlada RH nastavlja pružati važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih dodatno osnaživati i ohrabrivati hrvatski narod u njegovom nastojanju da razvija i očuva nacionalni identitet. Odabrani su veći, značajniji i razvojni projekti koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, koji su u partnerstvu s lokalnom zajednicom te ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu, uzimajući u obzir ravnomjernu zemljopisnu raspoređenost financiranih projekata.

Kada je riječ o vanjskoj trgovini dviju zemalja, razmjenu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s Bosnom i Hercegovinom karakterizira suficit i visoka pokrivenost uvoza izvozom, pri čemu je BiH jedna od najznačajnijih partnera u vanjsko trgovinskoj razmjeni RH, te se promatrano od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri izvozne zemlje.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje