Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se sa tržišta Republike Hrvatske povlači 13 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin (CAS. br. 61791-26-2).

 

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2016/1313 o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 540/2011 u pogledu uvjeta za odobrenje aktivne tvari glifosat,  od 1. kolovoza 2016. godine, koja je stupila na snagu 22. kolovoza 2016. godine, propisano je da države članice moraju osigurati da sredstva za zaštitu bilja koja sadrže glifosat ne sadržavaju koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi.

 

Sredstva za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari glifosat, koja se na tržištu Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima: CIDOKOR, CLEANESS, CLINIC, DOMINATOR, GALAXIA, GALLUP 360, GLYFONOVA, GLYFOS, HERKULES SUPER, ROSATE 36, SHYFO, TOTAL 480 SL i WEEDMASTER u svom sastavu sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin.

 

Uzimajući u obzir Provedbenu uredbu Komisije (EU) 2016/1313, prethodno navedena sredstva za zaštitu bilja ne ispunjavaju uvjete za odobrenje stavljanja na tržište iz članka 29. Uredbe (EZ) br. 1107/2009 o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja.  Stoga od 1. listopada 2016. godine navedenim sredstvima za zaštitu bilja prestaje vrijediti registracija za stavljanje na tržište na području Republike Hrvatske,

 

Također, od 1. listopada 2016. godine zabranjuje se prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja.

 

Vlasnici registracija obvezni su obavijestiti sve distributere o zabrani prodaje, distribucije i primjene zaliha navedenih sredstava za zaštitu bilja, te povući sredstva sa tržišta Republike Hrvatske do 31. prosinca 2016. godine.

 

Na tržištu Republike Hrvatske ostaje registrirano 12 sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat koja ne sadrže sporni koformulant.

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1313&from=HR

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R1313&from=HR

Prethodni članak800 tisuća kuna iz Programa ruralnog razvoja za preradu maslina
Sljedeći članakZaštita sjemena graha do sjetve
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.