Hrvatska poljoprivredna komora pozvala je sve hrvatske županije i grad Zagreb, da zbog dugotrajnog izostanka kiše proglase vremenske nepogode zbog suše koja je naštetila velikom dijelu proizvodnih područja u poljoprivredi. HPK je dopis da županije proglase vremenske nepogode uputila u petak, 19. kolovoza 2022. kako bi se i na ovaj način pomoglo poljoprivrednicima s ogromnim problemima u poslovanju, koji pored suše imaju i sve veće probleme u podmirivanju svih drugih troškova koji su drastično porasli.

-Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore održali su u četvrtak 18. kolovoza 2022. godine u Ministarstvu poljoprivrede sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim suradnicima na kojem su upozorili na ogromne razmjere šteta od suše na poljoprivrednu proizvodnju. Posljedice dugotrajnog izostanka padalina značajno bi mogle utjecati na urod pojedinih ratarskih kultura, voća i povrća, ljekovitog bilja i dr., a posljedično će se suša, ali i svi drugi poremećaju na globalnom tržištu odraziti i na rast svih troškova u proizvodnji, te nedostatak hrane za stoku što će dodatno ugroziti ionako teško stanje u svim stočarskim proizvodnjama, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Krajem srpnja prema podacima Nadzorne EU ploče za sušu, ista je zahvatila 70% područja RH. Posljedice suše osjećaju se različito na različitim proizvodnim područjima Hrvatske, no činjenica je da se već sad procjenjuje pad prinosa kukuruza 70%,  ječma 40%, suncokreta i pšenice 40%, krumpira za oko 50%, dok je zbog suše došlo do prisilnog zrenje velikog broja voća i povrća, a veliki su problemi i kod uroda i u proizvodnji ljekovitog bilja.

Sukladno navedenom molimo Županije da donesu odluku o proglašenju prirodne nepogode od suše, naglašavaju iz HPK.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje