Afrička svinjska kuga (ASK) trenutno je glavno pitanje zdravlja životinja, a sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ove bolesti pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš. Od prve njene pojave na području EU 2014. bolest se proširila na veliki broj država članica. Trenutno je prisutna u Bugarskoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj i Italiji, dok je Rumunjskoj bolest u potpunosti izvan kontrole. Osim u državama članicama EU, ASK se proširila i na Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Ukrajinu. Također, u više navrata zabilježene su pojave virusa na područjima udaljenim više od 500 kilometara od prethodno zaraženog područja.  

Uzroci ovakvog širenja afričke svinjske kuge u većini slučajeva povezuju se s ljudskim faktorom što još jednom dokazuje važnost provedbe svih preventivnih mjera i dodatnih mjera opreza od strane držatelja svinja, lovaca, ali i cjelokupne javnosti. Afrička svinjska kuga najveća je prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih i domaćih svinja. Iako nije nikada potvrđena u Republici Hrvatskoj što se uglavnom može zahvaliti i brojnim preventivnim mjerama koje se poduzimaju još od 2018. godine, da bi se takvo stanje održalo potrebno je još više i snažnije ustrajati na provedbi visoke razine biosigurnosti na svim objektima sa svinjama, tijekom lova divljih svinja te u svim aktivnostima u kojima se može doći u kontakt s ovim virusom i prenijeti ga na veliku udaljenost.

Pozivaju se posjednici svinja, lovci i zainteresirana javnost da se informiraju o ovoj bolesti i preventivnim mjerama putem veterinarskih organizacija, na web stranici te putem poveznice.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje